NATJECANJE UČENIKA U ZAGREBU

Sa Superfinala iz robotike ministrica Divjak poručila: slijedite svoje talente i interese

 Goran Mehkek / CROPIX

Sa svečanoga otvaranja Superfinala Croatian Makers lige - natjecanja iz robotike za najbolje timove učenika osnovnih škola iz 40 natjecateljskih regija ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je natjecateljima da slijede svoje talente i interese te da će ih "roboti sigurno odvesti tamo gdje žele stići".

Superfinale se održava u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER, trajat će cijelu subotu, a okupilo je veliki broj natjecatelja - 75 timova iz 40 natjecateljskih regija diljem Hrvatske, odnosno oko 300 učenica i učenika.

Zadatak iz zaštite okoliša: razvrstavanje otpada i smanjenje potrošnje energije

Natjecanje je podijeljeno u dvije skupine - za mlađi uzrast, tj. za natjecatelje od 1. do 5. razreda osnovne škole, te za stariji uzrast, odnosno za učenike od 6. do 8. razreda osnovne škole. Timovi učenica i učenika iz cijele Hrvatske rješavaju kompleksan zadatak iz područja zaštite okoliša, trebaju programirati robote tako da razvrstavaju otpad, sa što manje potrošene energije.

Natjecatelji trebaju programirati dva robota (mBot) tako da pomognu građanima da održavaju svoje gradove urednima, a najbolji će biti onaj tim koji će programirati robote tako da odvezu prikupljeni i sortirani otpad i operu ulicu, vodeći pritom računa o uštedi energije.

Ova naoko jednostavna zadaća traži puno programerskog znanja jer roboti moraju proći točno utvrđenom cestom, pokupiti sortirani otpad, proći kroz tunel i još mnogo toga učiniti.

Organizator natjecanja je Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM) u sklopu svoga projekta Croatian Makers robotička liga koji uvodi STEM aktivnosti u obrazovno-odgojne ustanove i lokalne zajednice i najveći je izvankurikularni pokret u Hrvatskoj. Fokus mu je na razvoju digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama.

Croatian Makers liga je pak dio projekta Croatian Makers koji je 2014. pokrenuo IRIM, a cilj lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot(Bluetooth verzija) koja, kako ističu organizatori, nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.

Budući da IRIM surađuje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na projektu ProMikro, kojim je učenicima u 85 posto osnovnih škola u Hrvatskoj, koje su se samostalno prijavile, omogućeno učenje uz programiranje i korištenje oko 45.000 mikroračunala, superfinale natjecanja Croatian Makers lige otvorila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Sastav timova pokazuje da roboti nisu samo za dječake

Ministrica Divjak izrazila je zadovoljstvo zbog velikog odziva timova na natjecanje, a posebnu ju raduje činjenica da sastav natjecateljskih ekipa pokazuje da roboti ne zanimaju samo dječake, već i mnoge djevojčice. Obišla je natjecatelje i u razgovoru se s njima kako je rekla, uvjerila da su predani zadatku koji su dobili, ali da se istodobno i dobro i kvalitetno druže.

Natjecateljima je poručila da slijede svoje talente i interese koji će ih, sigurna je ministrica, "dovesti tamo gdje žele stići".

Istaknula je kako je u Hrvatskoj još nedostatno zanimanje za studiranje u STEM području, za razliku od društveno-humanističkoga područja koje pobuđuje veliko zanimanje. S tim u vezi, izrazila je nadu da će i ovo natjecanje biti poticaj sudionicima da se oni u budućnosti odluče baš za studije u STEM području. Smatra kako trebamo dobro razmisliti kako ćemo povećati upisne kvote za studije u STEM području.

Ministrica je zahvalila organizatorima i ocijenila kako je važno podupirati takve projekte koji pokazuju da robotika nije 'bauk', a bavljenje programiranjem otvara kasnije mnoge prilike, kao što je ova koja će i pomoći da osvijeste svoje talente. Divjak je ocijenila kako su veliku ulogu u pripremama za ovo natjecanje, osim organizatora, odigrali i mentori u osnovnim školama, te njihovi učitelji i ravnatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:29