JOŠ SAMO OVE GODINE

Sabor će financirati posjet Bleiburgu, ali više neće biti pokrovitelj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.04.2012. u 17:19

Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatskog sabora odlučilo je danas da Sabor više neće biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, ali će još ove godine s pola milijuna kuna financirati to obilježavanje nevinih žrtava Križnog puta .

U zaključku stoji da Predsjedništvo smatra kako je potrebno kao spomendan 18. studenoga, uz Dan sjećanja na žrtve Vukovara, obilježavati i sve žrtve pale za hrvatsku neovisnost i slobodu, te da se 23. kolovoza kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima ubuduće aktivnije obilježava u Hrvatskoj.

Predsjedništvo ističe da se, budući da se povjesničari u Europi i Hrvatskoj slažu kako nisu moguća objektivna tumačenja činjenica te da o povijesti ne odlučuju političke stranke i parlamenti, ne bi trebala nametati mišljenja o zbivanjima na Bleiburgu i Križnom putu.

Stoga smatra da Hrvatski sabor ne bi trebao biti pokrovitelj samo obilježavanja 15. svibnja na Bleiburškom polju, već svih žrtava koje su pale za slobodu Hrvatske.

Zaključke je nakon sjednice Predsjedništva obrazložio predsjednik Sabora Boris Šprem, ističući kako se Predsjedništvo usuglasilo kako u Hrvatskoj postoji jedinstven stav da ne postoje samo nevine žrtve Križnog puta, nego i mnoge druge koje zaslužuju puno poštovanje i pijetet.

No, izvijestio je, nije bilo suglasja oko stava vladajućih stranaka da Sabor ne bude više pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu, budući da je HDZ bio protiv takve odluke .

Šprem je naglasio kako Kukuriku koalicija smatra da su se na Bleiburškom polju odvijale "završne i legitimne borbe između Narodnooslobodilačke vojske i tada već gotovo poraženih Pavelićevih snaga" i da je tamo bilo stradanja vojnika s obje strane, ali ne i nevinih žrtava, odnosno onih koje su ubijene bez suđenja.

"Nevinih žrtava je bilo na stratištima i grobnicama kroz Križni put. Smatramo da treba obilježavati, dati počast i pun pijetet tim žrtvama na stratištima i grobnicama Križnog puta", poručio je.

Nakana je vladajućih, dodao je, da se riješi "zbrka" nastala odlukom Sabora iz 1996., kojom je određeno da se na Bleiburgu kao spomendan na isti dan obilježavaju i žrtve Križnog puta, što smatra "zloupotrebom koja traje do dan danas".

Šprem je stoga najavio da bi Sabor na početku jesenskog dijela zasjedanja trebao u prvom čitanju raspraviti izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kojima bi se 18. studenoga, osim kao tragediju Vukovara, obilježavao i spomendan u znak sjećanja na sve hrvatske žrtve pale za slobodu i neovisnost.

Predsjedništvo je zaključilo i da Sabor, s obzirom da je u njegovu proračunu već predviđeno 500 tisuća kuna za komemoraciju na Bleiburgu te da su pripreme u tijeku, još ove godine bude financijski pokrovitelj te komemoracije, ali ne i politički.

Na jesen bi se, dodao je, u saborskoj raspravi pokušalo pronaći najizglednije mjesto u Hrvatskoj gdje bi se odavala počast žrtvama Križnog puta.

Upitan je li itko postavio pitanje na što se ranijih godina trošilo spomenutih 500 tisuća kuna, Šprem je odgovorio kako su sredstva trošena za organiziranje dolaska na Bleiburg, ali najviše (oko 300 tisuća kuna) za održavanje mjesta na kojemu su se održavale komemoracije.

Novinare je zanimalo i je li došlo vrijeme da se hrvatska politika i javnost vrate u realnost i počnu razmišljati o budućnosti, a ne da se stalno bave Drugim svjetskim ratom, odnosno partizanima i ustašama.

Šprem je naglasio kako tu temu nije nametnuo on niti itko iz Kukuriku koalicije, složivši se da bi se trebalo baviti egzistencijalnim pitanjima građana i razvojem države.

"I bavimo se, ali u tome nas donekle onemogućavaju i sprječavaju pojedinci koji uzrokuju da se moramo baviti ovim pitanjima", kazao je.

Upitan zašto nova vlast, ako se, kako i sam tvrdi, ne želi baviti tim temama, na njih reagira i time ih postavlja kao 'top teme' u javnosti, Šprem je odgovorio da na takve teme iz hrvatske povijesti prije svih reagiraju mediji i povjesničari, ali i da je riječ o pitanjima koja se ne mogu ignorirati, već ih treba rješavati.

Novinari su ga pitali i zašto SDP sada mijenja svoje mišljenje o Bleiburgu , na kojemu su se žrtvama Križnog puta poklonila oba predsjednika SDP-a Ivica Račan i Zoran Milanović.

Šprem je rekao da SDP ne mijenja svoje mišljenje, već želi spriječiti daljnje zloupotrebe i manipulacije te promijeniti način na koji se do sada obilježavala komemoracija na Bleiburgu.

"Ustaška i fašistička ikonografija dominirala je upravo na vašim ekranima, niste mogli to zaobići. Želimo to promijeniti, želimo učiniti to da se žrtve Križnog puta obilježavaju u Hrvatskoj, da se obilježavaju na dostojanstven i primjeren način", poručio je novinarima.

Dodao je da su predsjednici SDP-a na Bleiburg dolazili jer se ustalilo mišljenje da je Bleiburg simbol žrtava Križnog puta.

Jadranka Kosor: Odluka vladajućih je licemjerna!

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas je licemjernom ocijenila odluku vladajućih da Sabor uskrati pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu, ali da je još ove godine financira s pola milijuna kuna, ocijenivši da će takva odluka rezultirati novim podjelama u hrvatskom društvu.

"Odluka većine u saborskom Predsjedništvu je da Sabor ne bude pokrovitelj, ali da se isplati novac, što mislim da je licemjerno jer očito nije bilo dovoljno hrabrosti kod vladajućih da idu do kraja", izjavila je Kosor nakon sjednice saborskog Predsjedništva, koje nije prihvatilo prijedlog HDZ-a da Sabor o komemoraciji na Bleiburgu raspravi na plenarnoj sjednici.

Nakon takve odluke Predsjedništva, naglasila je, postavlja se pitanje zašto vladajući namjeravaju isplatiti novac poreznih obveznika za nešto što smatraju lošim.

"Smatramo da je to loša odluka i ona će sigurno uvjetovati nove podjele u hrvatskom društvu, nove rasprave, a mi smo mislili da su te rasprave završene", poručila je Kosor.

Podsjetila je da su na Bleiburgu bili predsjednici SDP-a Ivica Račan i Zoran Milanović kao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, što je, naglasila je, jasno pokazalo da je i SDP smatrao kako je Bleiburg mjesto gdje se na komemoraciji treba odati počast nevinim žrtvama Križnog puta.

"Naše je pitanje što se promijenilo. Radi se o odluci koja je polovična, koja pokazuje nedostatak hrabrosti, nedostatak vizije jer sigurno da ako je politika SDP-a do sada bila da tamo treba ići, ona se preko noći promijenila", kazala je Kosor.

Ponovila je prozivke na račun vladajućih da su temu Bleiburga nametnuli kako mediji i javnost ne bi raspravljali o aktualnom trenutku Hrvatske, odnosno o povećanju cijena struje i plina te rasta nezaposlenosti.

"Mislim da je to bio jedan proziran manevar vladajućih", ocijenila je Kosor.

Upitana hoće li ove godine ići na Bleiburg, odgovorila je kako je bila prošlih godina, a da će ove godine još vidjeti hoće li za to biti prostora.

Lošim potezom ocijenila je i nakanu vladajućih da se 18. studenoga, uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježi i spomendan u znak sjećanja na sve žrtve pale za neovisnost i slobodu.

"U Vukovaru se sjećamo žrtava agresije, a u Bleiburgu komemoriramo žrtve koje su likvidirane nakon rata", poručila je Kosor.

Ne slaže se ni sa stavom vladajućih da se nevinih žrtava Križnog puta Hrvatska prisjeća 23. kolovoza, kada se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima, jer se to obilježavanje, naglasila je, prije svega odnosi na komunistički režim i "nema veze s ovim što sada vladajući predlažu".

Izdvajamo