OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA

Sabor će u petak odati počast žrtvama holokausta

Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski sabor u petak će se priključiti obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, predsjednik Sabora Gordan Jandroković na groblju Mirogoj položit će vijenac, a u sabornici podsjetiti zastupnike i hrvatsku javnost na taj dan.

Jandroković će vijenac položiti na židovskom dijelu groblja Mirogoj, ispred skulpture Mojsija. Na početku plenarne sjednice obratit će se zastupnicima, nakon čega će minutom šutnje biti odana počast svim žrtvama holokausta.

Sabor će nakon toga raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu koji se u odnosu na prvo čitanje razlikuje u nekim rješenjima. Razlike se u prvom redu odnose na vježbeničku praksu državnoodvjetničkih vježbenika u sudovima koja se određuje u ukupnom trajanju od 10 mjeseci, i to uvođenjem obvezne prakse u trgovačkim i upravnim sudovima u trajanju od po jedan mjesec.

Izostavljeno je obvezno prethodno stručno obrazovanje za polaganje pisanog dijela ispita u trajanju od 60 sati za odvjetničke i javnobilježničke vježbenike, pregrupirani su predmeti na usmenom dijelu ispita sukladno primjedbi o potrebi većeg uvažavanja prava Europske unije.

Sabor će u podne glasovati o zakonima koje je raspravio u dva protekla tjedna, s tim da će sat prije toga odlučivati o amandmanima podnesenim na njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:43