UZ BURNE REAKCIJE

Sabor donio Zakon o umjetnoj oplodnji: SDP-ovci bili 'svim srcem za', a oporba 'najoštrije protiv'!

 Davor Pongračić / CROPIX

NOVO 12:57 ZAGREB - Od idućeg tjedna primjenjivat će se novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji opet vraća mogućnost zamrzavanja zametaka, na MPO će moći i neplodne žene bez partnera te osobe koje su promijenile spol, a dijete začeto u postupku medicinske oplodnje doniranom spolnom stanicom do 18. godine moći će znati tko su mu biološki roditelji.

Sabor je danas sa 88 glasova ZA, 45 protiv i dva suzdržana, donio novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji.

Zakon su podržali zastupnici vladajuće koalicije i Hrvatski laburisti, a protiv su bili HDZ i HDSSB.

Zastupnik vladajuće koalicije HSU-ovac Željko Šemper izjasnio se kao suzdržan.

- Svim srcem za - rekao je SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković kada ga je tajnica plenarne sjednice prozvala da se izjasni o zakonu. HDZ i HDSSB su naime, tražili pojedinačno glasovanje pa se svaki od zastupnika koji su danas bili na glasovanju izjašnjavao izgovarajući – za, protiv ili suzdržan.

- Najoštrije protiv - rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković.

Na zakon je upućeno 19 amandmana, ali je Vlada odbila sve osim SDP-ovog zahvaljujući kojem se u postupke MPO-a na računa HZZO-a neće uračunavati oni koji su provedeni do donošenja novog zakona.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odbio je tako sve HDZ-ove amandmane. A oni su između tražili da se ne dozvoli zamrzavanje zametaka već samo spolnih odnosno jajnih stanica, da se zabrani MPO ženama bez partnera i onima koji su promjenile spol, da pisani pristanak mora dati svatko tko se podvrgava postupku MPO-a, kao i da je liječnik dužan parove obavjestiti o drugim metodama liječenja neplodnosti ili ostvarivanja roditeljstva, a da oni koji se odluče na te druge metode također imaju pravo to učiniti na račun HZZO-a.

Vlada je odbila i prijedlog vladajućeg HNS-a da pravo na MPO dobiju i lezbijke, odnosno žene koje žive u istospolnoj zajednici.

----------------------------------------------------

12:45 - Uoči samog glasovanja o novom Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji HDZ i HDSSB u Saboru su iskoristili još jednu priliku kako bi se izjasnili protiv Zakona.

HDZ tvrdi kako nisu protiv medicinske oplodnje već se protive da žena bez partnera ima pravo na MPO, da je on omogućen i osobama koje su promjenile spol, da se zemetak donira nakon smrti jednog ili oba partnera i da se zamrzavaju zameci.

Darko Milinović kaže kako žene bez partnera ne bi trebale imati pravo na MPO jer se time krši Konvencija o pravima djeteta.

- Oduzimamo pravo djetetu da živi uz drugog roditelja – naglašava Milinović.

Pozvao je „sve žene u SDP- u i Hrvatskoj da dignu svoje glas da se jajne stanice bez suglasnosti žene uništavaju nakon pet godina“.

- Protiv smo zamrzavanja zametaka. A vi nemate hrabrosti reći što sa živim bićem nakon što istekne rok od pet godina u kojem ga se čuva. Prije pet godina ste rekli da ga treba pustiti da umre – podsjeća Milinović. HDZ se u tome da novi Zakon ne treba biti donesen pozvao i na apostolskog nuncija „koji je skrušeno zamolio da se čuje Svetog Oca“.

- Sveta Stolica je prva priznala Hrvatsku – Papa Ivan Pavao II je tri puta pohodio Hrvatsku i dao nam potporu kad je bilo najteže, bio je i Papa Benedikt. Dugujemo toliko poštovanja da čujemo što je Sveti Otac htio poručiti. Možda onu Ciceronovu „neka vaše čežnje vodi razum“. A ja sam siguran da vaša čežnja nije da pustite ljudska bića da umru – poručio je Milinović.

HDSSB je zatražio da prijedlog Zakona ide u treće čitanje.

- Nije podjela u društvu oko liječenja neplodnosti već oko odredbi zakona koje medicinski, pravno, etički i svjetonazorski nisu prihvatljive – rekao je Dinko Burić. Budući da se protive zamrzavanju iz svih 12 jajnih stanica smatraju da bismo trebali uvesti rješenje kakva ima Italija.

- Uzmite 12 jajnih stanica, ali oplodite dva ili tri, a ostale jajne stanice zamrznite. U Italiji broj embrija ne smije biti već od potrebnih u jednom ciklusu – objašnjava Burić. HDSSB-u je također problematično da se i ženama bez partnera omogućava da imaju djecu.

- To nije prirodno – kaže Burić.

Vladajuće ništa nije pokolebalo jer čvrsto stoje na stajalištu da je neplodnost bolest i da im država mora omogućiti liječenje.

- Moja kćer Eva u rujnu će napuniti šest godina i začeta je u postupku MPO-a – rekao je na početku svog izlaganja uime SDP-a Igor Dragovan koji je siguran da će Zakon pomoći parovima koji imaju problema s neplodnošću.

- Nama kao zastupnicima dužnost je osigurati svima najbolju medicinsku skrb i da svi imaju mogućnost izlječiti neplodnost. Parovi i djeca začeta MPO-om nisu građani drugog reda.

Moramo im omogućiti da riješe svoje zdravstvene probleme. Uvjeren sam da su podjele oko zakona umjetno stvorene. Jer ljudi koji nemaju problema su sigurno solidarni s onima koji ih imaju i nemaju ništa protiv da riješe probleme – kaže Dragovan.

- Brinemo o interesima građana Hrvatske i to činimo bolje od vas – poručio je na kraju HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:27