IZVJEŠĆE HERA-E

Sabor: Energetski sustavi u 2018. bili stabilni, a cijene na razini ili niže od europskog prosjeka

Tomislav Jureković
 Bruno Konjević / CROPIX

Hrvatski regulirani energetski sustavi su u 2018. godini funkcionirali stabilno i pouzdano, uz zadovoljavajuću sigurnost opskrbe energijom i prihvatljivu razinu kvalitete energetskih usluga, izvijestio je u srijedu u Hrvatskom saboru predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković.

Predstavljajući Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencija (HERA) za 2018. Jureković je naveo kako je se u prošloj godini dogodio pad potrošnje plina za 7 do 8 posto, što se ne može pripisati samo toplijoj zimi, nego se radi i o trendu na koji utječu mjere energetske efikasnosti.

Cijene energenata su bile stabilne, a krajem godine imale su i određen pad.

Generalno, cijene energije u Hrvatskoj su na razini europskog prosjeka, a u kućanstvima još uvijek i nešto niže, rekao je Jureković, navodeći kako je ta razlika između europskog prosjeka i hrvatskih cijena pogotovo izrazita u plinu.

Marko Sladoljev (Most) ne dijeli to mišljenje. Činjenica je da Hrvatska po kupovnoj moći nije prosječna, nego je ispod prosjeka, a u Unij vjerojatno predzadnja, kaže.

Damira Felaka (HDZ) zanima kako predsjednik Upravnog vijeća gleda na izgradnju terminala za ukapljeni plin na Krku, odnosno hoće li to doprinijeti smanjenju cijena te Hrvatskoj energetskoj neovisnosti.

Miro Totgergeli (HDZ) kazao je da je po cijenama električne energije za kućanstva Hrvatska na 26. mjestu među europskim zemljama. Za prodajna cijena plina rekao je da je u prošloj godini porasla za 0,8 posto u odnosu na 2017., iako je nabavna cijena bila 24 posto veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:08