IZMJENE KAZNENOG ZAKONA

Sabor: I vladajući i oporba poduprli pooštravanje sankcija, posebice za nasilje u obitelji

 Goran Mehkek / CROPIX

I vladajući i oporba u Hrvatskom saboru najavili su u četvrtak potporu izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kojima se pooštravanjem sankcija želi osigurati snažnija zaštita žrtava određenih kaznenih djela, posebice od nasilja u obitelji.

Iz oporbe su ocijenili kako zakonske izmjene jesu iskorak u zaštiti žrtava kaznenih djela posebice nasilja u obitelji, ali da očekuju i druge poteze u smjeru primjene Istanbulske konvencije.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako se predlaže se izmjena i dopuna zakonskog opisa kaznenog djela nasilja u obitelji iz Kaznenog zakona, kao i pooštravanje zakonske kaznenopravne politike kažnjavanja pojedinih kaznenih djela počinjenih na štetu bliske osobe.

Prema novom konceptu, kazneno djelo silovanja ima se smatrati i svaki nekonsenzualni spolni odnošaj ili s njim izjednačena spolna radnja, dakle i onda kad nema uporabe sile ili prijetnje na život i tijelo silovane ili druge osobe. Temelj tako predloženog kaznenog djela silovanja čini izostanak pristanka žrtve odnosno oštećenika za spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju, navodi se u obrazloženju.

Kod kaznenog djela nametljivog ponašanja iz Kaznenog zakona učin djela prema bliskoj osobi propisat će se kao nova kvalifikatorna okolnost počinjenja, a dodatna kaznenopravna zaštita bliskih osoba osigurat će se kroz kazneni progon po službenoj dužnosti i u slučaju njegova počinjenja na štetu bliske osobe. Snažnija kaznenopravna zaštita pružit će se i žrtvama pojedinih kaznenih djela protiv spolne slobode, povisivanjem posebnog maksimuma zapriječene kazne zatvora za kaznena djela bludnih radnji i spolnog uznemiravanja.

Zakonskim prijedlogom ojačat će se zaštita žrtava kaznenih djela protiv života i tijela kroz pooštrenje zapriječenih zatvorskih kazni za kvalificirane oblike navedenih kaznenih djela, a i za temeljni oblik počinjenja.

Izraz službene osobe koji će obuhvatiti i stručne radnike koji obavljaju poslove iz djelatnosti socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, s jedne strane rezultirat će dobivanjem njihove posebne kaznenopravne zaštite, a s druge strane i proširiti krug njihove kaznenopravne odgovornosti u odnosu na posebna kaznena djela iz kataloga Kaznenog zakona, koja mogu počiniti samo osobe koje imaju svojstvo službene osobe.

Zastupnica Sabina Glasovac (SDP) rekla je kako podržavaju predložene zakonske izmjene jer predstavljaju iskorak u zaštiti žrtava kaznenih djela posebice nasilja u obitelji. Peđa Grbin (SDP) rekao je kako ipak ne može podržati izmjene Zakona o kaznenom postupku, iako ima i dobrih rješenja.

Zastupnica Goran Beus Richemberg (Glas) također je najavio potporu izmjenama zakona, ali i izrazio nezadovoljstvo zbog sporog i neučinkovitog djelovanja. Upozorio je kako hrvatsko društvo postaje društvo nasilja i to ne samo govora mržnje, nego i djelovanja. Ustvrdio je kako Vrhovni sud ništa ne čini na ujednačavanju sudske prakse što dovodi do pravne nesigurnosti. Ocijenio je kako su predložene zakonske izmjene tek korak u smjeru primjene Istanbulske konvencije.

Zastupnica Ines Strenja (Most) najavila je potporu izmjenama uz ocjenu da Vlada nije učinila dovoljno u zaštiti žena te dodala kako očekuje i druge poteze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:45