REKONSTRUKCIJA VLADE

SABOR IZGLASAO POVJERENJE NOVIM MINISTRIMA I POTPREDSJEDNICIMA VLADE Premijer Plenković satima pred odborima predstavljao nova lica u Banskim dvorima

 
 CROPIX

Sabor je većinom glasova na izvanrednoj sjednici izglasao povjerenje novim ministrima i potpredsjednicima Vlade koje je premijer Andrej Plenković predložio u opsežnoj rekonstrukciji.

Na poziciju smijenjenog ministra uprave Lovre Kušćevića dolazi Ivan Malenica, ministra imovine Gorana Marića zamijenit će Mario Banožić, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dosadašnja državna tajnica Marija Vučković, ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac naslijedit će dosadašnji ministar rada Marko Pavić, na čije mjesto pak dolazi dosadašnji šef HZMO-a Josip Aladrović.

No, Aladrović nije izglasan u 'paketu' jer je nešto duže bio na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Sjednica tog Odbora je odlukom predsjednika Gordana Marasa počela u 16 sati pa se o njemu glasalo tek iza 18:30 sati.

Funkciju smijenjene ministrice socijalne skrbi Nade Murganić preuzet će Vesna Bedeković, a na čelu Ministarstva vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, naslijedit će karijerni diplomat Goran Grlić Radman. Imenovana su i dva nova potpredsjednika Vlade - ministar financija Zdravko Marić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Svi oni su dobili glasove 82 zastupnika.

Rekonstrukcija je uslijedila u zadnjoj trećini mandata ove Vlade, nakon niza korupcijskih afera više ministara koje su u medijima razotkrivane tjednima. Glasovanju o povjerenju ministrima nije prethodila rasprava na plenarnoj sjednici, već je premijer nove kandidate predstavljao na matičnim saborskim odborima. Dobar dio dana proveo je tako jureći s jedne na drugu sjednicu ukupno devet saborskih odbora, koliko ih je zasjedalo od jutra do kasnog popodneva.

Rasprave na odborima bile su žustre, a s vremena na vrijeme prerastale su u otvorene sukobe premijera i oporbenih zastupnika, poput one između premijera i zastupnika Gordana Marasa (SDP), koji je praktoički slijedio Plenkovića sa sjednice na sjednicu. Nakon što je Plenković, zatražen da objasni zašto je zapravo smijenio ministre, odgovorio da "nikada neće dopustiti da se njegovoj Vladi lijepe etikete koje imaju veze s korupcijom", Maras mue je dobacio da je "ovo najkorumpiranija vlada u povijesti":

"Nije oporba našla Mercedes Žalac, nije opozicija nakrcala lovom Tolušića, nije opozicija ušla u deal s franjevcima. Vaši ministri su ovu vladu napravili najkorumpiranijom. Probajte se osvijestiti. Mi kao da ne živimo istoj zemlji", govorio je Maras na odboru, na što mu je Plenković uzvratio da je "stalker" i da plače po odborima da postavi pitanje.

"Vrijeđate me!" - konstatirao je Maras. "Vi, gospodine Maras, osim što ste bezobrazni, ne znate ništa", uzvratio mu je Plenković. Maras je potom uvrijeđen napustio sjednicu dok ga je premijer nazivao 'plačljivkom'. Pred sjednicom Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, koja je potrajala punih pet sati, a na kojoj su predstavljani novi potpredsjednici Vlade te novi ministar uprave Ivan Malenica, oporbenjaci su inzistirali da im Božinović odgovori na pitanja vezana za postupanje policije prema migrantima.

Božinović je dugo objašnjavao da policija provodi zaštitu granice u skladu sa zakonom, no priznao je da je bilo slučajeva prekoračenja ovlasti prema migrantima, ali sporadično i okončano je sankcioniranjem službenika. Naglasio je da je do takvih situacija uvijek dolazilo prilikom ilegalnih pokušaja ulaska u Hrvatsku, muškaraca u najboljim godinama. U raspravi o potpredsjedničkom mjestu ministra Marića Mostov Robert Podolnjak pitao je zašto je potpredsjednica Martina Dalić morala otići zbog presude Povjerenstva za sukob interesa.

Oporba: 'Rekonstrukcija Vlade je spašavanje Plenkovića'

Oporba u Hrvatskom saboru ocijenila je u petak kako je rekonstrukcija Vlade zapravo "prikrivanje kriminala", "spašavanje Plenkovića", a uoči glasovanja o novim ministrima i potpredsjednicima Vlade tražili su raspisivanje izbora, a nakon stanke nisu sudjelovali u glasovanju.

"Afere mjesecima tresu Vladu i jasno je da je Vlada zadnje dvije godine bila paravan za radnje ljudi u toj Vladi koje nisu bile časne, afere su se izmjenjivale sumanutom brzinom, a danas se očekuje da prihvatimo da je to kraj tih afera", kazao je Božo Petrov (Most) te u ime kluba tražio stanku prije glasovanja, kao i ostali oporbeni klubovi koji nisu došli u sabornicu za vrijeme glasovanja o novim potpredsjednicima Vlade i ministrima.

"Prepustit ćemo vam svjetla pozornice i nećemo sudjelovati u ovom, odigrajte svoju predstavu do kraja, neka ostane upamćeno tko je sudjelovao u sramoti i srozavanju ugleda Sabora", poručio je Petrov vladajućima i kazao da neće podržati nove ministre, te pozvao na nove izbore.

Davor Bernardić (Klub SDP-a) ponovio je da nije riječ o rekonstrukciji Vlade već skrivanju kriminala. Ističe da su ministri morali otići zbog pogodovanja i prenamjene zemlje, namještanja natječaja, skupocjenih vila i mercedesa "dok narod kopa po kontejnerima a mladi iseljavaju".

Drži da premijer Plenković - tvrdeći da je nije riječ o korupciji već percepciji i tehničkim problemima - i sam štiti korupciju i da bi najpravednije bilo raspivanje izbora.

"Tko god štiti i sakriva kriminal također sudjeluje u kriminalnim radnjama", kazao je i pozvao sve koji nisu korumpirani da napuste Sabornicu.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i HSU-a) pozvala je premijera da prestane "mrcvariti sebe i nas" i raspiše izbore. "Ovo nije rekonstrukcije već je jedino važno da premijer preživi", kazala je.

I Mirando Mrsić (Demokrati) smatra da Plenković ne spašava vladu već sebe i traži izbore.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) uzvratio je kako je tragično da Vladi i HDZ dociraju političari i osobe koje su pravomoćno presuđene zbog krađe ili na desetine predmeta za sukob interesa i to Vladi koja je uspješna u svojim reformama i rezultatima.

Lovro Kušćević koji se vratio u saborske klupe nakon što je dao ostavku na dužnost ministra uprave prisegnuo je da će dužnost obnašati savjesno i odgovorno, te poštivati pravni poredak. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:29