ZAKON O GOSPODARENJU OTPADOM

SABOR O POSKUPLJENJU ODVOZA SMEĆA U ZAGREBU Borić (HDZ) Marasa (SDP) predlaže za saborskog namjesnika u Gradskoj skupštini

 Zeljko Puhovski / CROPIX

Saborska rasprava o izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom u petak je u fokus stavila nagađanja o drastičnom poskupljenju odvoza smeća u Zagrebu, a SDP-ovac Gordan Maras pozvao je državnog tajnika u resornom ministarstvu da utječe na upravu u Gradu Zagrebu kako bi bila transparentnija, dok je HDZ-ov Josip Borić predložio imenovanje Marasa „saborskim namjesnikom u Gradskoj skupštini” kako bi se Sabor oslobodio skupštinskih tema.

"Posebno sam žalostan jer u Saboru nema zastupnika Kluba Milana Bandića, niti preletača niti fiksera. Većine ih nema kada pričamo o temi koja je krucijalna za Zagreb u kojem niču ilegalni deponiji”, rekao je Maras koji je svoje nezadovoljstvo artikulirao kroz zahtjev za stanku.

Zatražio je da se u Zagrebu „počne voditi računa o kvaliteti života sugrađana, a ne samo da se nabijaju cijene trostruko veće nego do sada pa četveročlane obitelji u 30 kvadrata moraju mjesečno plaćati umjesto 25 stotinu kuna”.

"Pokušajmo vidjeti postoje li poslovničke mogućnosti da kolegu zastupnika Marasa imenujemo saborskim namjesnikom u Gradskoj skupštini kako bi ovaj dom oslobodio od tema koje treba raspravljati zagrebačka Gradska skupština jer se to ponavlja i dana u dan”, rekao je HDZ-ov Josip Borić.

Nezadovoljan je jer mu je, kaže, nenormalno da svaki dan mora „slušati odnose gospodina Marasa sa gospodinom Bandićem”.

"Želimo mu pomoći da konačno dođe do svog mentora koji ga je i učlanio u SDP i da tamo rješava probleme Grada Zagreba”, ustvrdio je Borić.

Maras se požalio na povredu Poslovnika te ustvrdio da je nazivati ga namjesnikom neumjesno. "Ja znam da je u HDZ-u dosta nervoza pa i fizičkih napada ovih dana ali ne mora se to tako nastaviti”, ustvrdio je Maras.

Ovlasti komunalnim redarima

Izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom se među ostalim propisuje da obvezu osiguravanja reciklažnog dvorišta moraju osigurati jedinice lokalne samouprave s više od 3000 stanovnika umjesto dosadašnjih s više od 1500 stanovnika.

Propisuje se i da Grad Zagreb i jedinica lokalne samouprave na čijem se području nalazi odlagalište otpada imaju pravo na novčanu naknadu za korištenje odlagališta otpada kada to odlagalište koristi druga jedinica lokalne samouprave.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat pojasnio je kako su pojednostavljeni postupci u sustavu gospodarenja otpadom u dijelu koji se odnosi na dozvole i potvrde.

"Pojednostavljuje se postupak za sanacije postojećih odlagališta otpada, umjesto uporabne dozvole za sanaciju je potrebno samo građevinska dozvola. Detaljnije se određuju nadležnosti inspekcijskih službi i komunalnog redarstva u jedinicama lokalne samouprave”, naveo je Horvat.

Komunalni redari, kako je pojasnio, imaju ovlasti da postupaju prema počinitelju koji odlaže nepropisno otpad jer do sad je bilo predviđeno samo postupanje prema vlasniku nekretnine od strane inspekcije.

"Komunalni redari ovim rješenjem imaju ovlasti da u prvom svom izlasku pišu rješenja o uklanjanju mjere, gdje propisuju mjere uklanjanja nepropisno odloženog otpada, određuju za to rok. Ukoliko se ta mjera ne ispuni, oni imaju ovlasti optužnoga prijedloga”, rekao je Horvat.

Također, naveo je, određuje se postupak zatvaranja odlagališta.

Dobrović: To su kozmetičke promjene

Mostov Slaven Dobrović poručio je kako predloženi zakon donosi tek kozmetičke promjene te da je komunalni sustav gospodarenja otpadom u nezavidnoj situaciji i traži hitne mjere.

"Nalazimo se na brodu koji tone, a mi se bavimo zamjenom žaruljica ili popravljanjem ograde. Ovaj zakon ne donosi ništa od onog što je bilo nužno, a to je da obeshrabri jedinice lokalne samouprave na odlaganje i natjera ih na sustavni pristup u sustavu odvojenog prikupljanja te da se time izbjegne poskupljenje koje se već dogodilo primjerice u Rijeci, a u Zagrebu se najavljuje”, poručivao je Dobrović.

I GLAS-ova Anka Mrak Taritaš upozorila je kako je dosta jedinica lokalne samouprave povećalo cijenu otpada.

"Zakon je kamilica, a stvari su se krenule ubrzano dešavati”, istaknula je Mrak Taritaš upozoravajući na prepune kante u Zagrebu, a slično je, kaže, i s pretrpanim „zelenim otocima”.

"Ono što je vrlo loše i ne doprinosi transparentnosti je cijena za uslugu gospodarenja otpadom. To je jedan od najvećih problema ovih izmjena jer ruši cijeli koncept transparentnosti cijene javne usluge gdje će jedinice lokalne samouprave ponovno iz razloga koji niste uspjeli obrazložiti naplaćivati drugim jedinicama lokalne samouprave korištenje odlagališta”, rekao je SDP-ov Mihael Zmajlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:51