NAKON DUGE RASPRAVE

Sabor podržao arbitražni sporazum sa Slovenijom

Zagreb, 021109.Sjednica Hrvatskog Sabora na kojoj se raspravljalo o davanju suglasnosti Vladi RH za potpisivanje arbitraznog sporazuma sa Slovenijom, na nacin kakav su dogovorili Jadranka Kosor (premjerka RH) i Borut Pahor (slovenski premjer). Prijavljenih zastupnika za raspravu je oko 50.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević/CROPIX

Hrvatski sabor večeras je oko 19 sati sa 80 glasova za 45 suzdržanih i 9 protiv podržao arbitražni sporazum sa Slovenijom. Zastupnici iz redova SDP-a uglavnom su bili suzdržani.

Protiv sporazuma bili su SDP-ovci Ivica Pančić, Zoran Vinković, Tanja Vrbat i predsjednički kandidat Ivo Josipović, zatim Boro Grubišić (HDSSB), Danijel Srb (HSP), Damir Kajin (IDS), Silvano Hrelja (HSU) i nezavisni zastupnik Dragutin Lesar.

Predsjednik Sabora Luka Bebić prije toga je utvrdio da je postignut kvorum, odnosno da su 134 zastupnika prisutna te da glasovanje može početi.

Kako je klub HDSSB-a zatražio pojedinačno glasovanje, zastupnici su se poimence izjašnjavali.

Premijerka Jadranka Kosor prije toga je pozvala zastupnike da prihvate sporazum, naglasivši kako je bolji od prvog Rehnova prijedloga, koji je Sabor već prihvatio, te je još jednom ponovila da se Hrvatska ne odriče svojega teritorija.

Oporba je upozoravala kako sporazum omogućava da granicu određuje politika budući da se ne zna sastav suda.

SDP je još tijekom rasprave najavio da će biti konstruktivno suzdržan. Zoran Milanović je rekao kako je SDP jasno ukazao na nedostatke sporazuma i podsjetio kako se njegova stranka zalagala za Rehnov prvi prijedlog koji je prihvatio Hrvatski sabor, ali ne i Slovenija. SDP je istaknuo da će podržati sporazum ako se odredba o izboru arbitražnih sudaca izmijeni tako da ih biraju Hrvatska i Slovenija. Podsjetimo, sada prema Sporazumu listu s koje se biraju suci utvrđuje Europska komisija.

- Odredba prema kojoj se arbitražnom sudu daje da utvrdi spoj Slovenije s otvorenim morem definitivno ide u korist Slovenije – rekao je Milanović.

Čelnik SDP-a je priznao kako je od početka postojala svijest da će se neki ustupci morati napraviti, ali je istaknuo da je 'odredba prema kojoj se Hrvatska odjednom odriče svog prava da predlaže arbitre za SDP čudna i neprihvatljiva. - SDP neće prihvatiti ovaj sporazum, bit ćemo konstruktivno suzdržani – rekao je.

Neven Mimica (SDP) ocijenio je da ovako dogovoren arbitražni sporazum daje previše slobodne ruke arbitrima i omogućuje prevelike rizike koje nije moguće kontrolirati.

Iz neslužbenih izvora saznaje se da bi slovenski premijer Borut Pahor i Jadranka Kosor već u srijedu mogli u Stockholmu potpisati sporazum.

Damir Kajin (IDS) je upozorio da će Hrvatska njime izgubiti oko 115 kvadratnih kilometara mora te da je Slovenija dobila sve što je tražila.

Arbitražni sporazum će ponovno doći u Sabor i to najvjerojatnije, najavila je Kosor, za dva tjedna. Nakon što ga premijerka i njezin slovenski kolega potpišu, moraju ga ratificirati oba parlamenta. Tada će Jadranki Kosor trebati i glasovi SDP-a jer, kako je i sama priznala, za to je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 102 glasa.

Josipović: Sporazum je nepravedan



Riječ je o sporazumu koji je nepravedan i uvjetuje ulazak Hrvatske u EU mimo kriterija međunarodnog prava - objasnio je predsjednički kandidat SDP-a Ivo Jospović zašto je glasao protiv Sporazuma, ali i mimo odluke stranke da budu suzdržani. Na pitanje bi li glasao protiv i da nije predsjednički kandidat, Josipović je uzvratio kako ga takvo pitanje vrijeđa. Nije želio komentirati činjenicu da je SDP prije sedam godina podržavao parafirani sporazum Račan - Drnovšek.

- Tada nisam bio u SDP-u, ali sam bio protiv parafiranog sporazuma - tvrdi Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:42