ZAKONSKE IZMJENE

Sabor: Prve uštede zbog spajanja agencija

 Damjan Tadic / CROPIX

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je izrazila uvjerenje da će Hrvatska iskoristiti sva sredstva koja joj stoje na raspolaganju iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, te se pohvalila prvim uštedama zbog pripajanja Hrvatske poljoprivredne savjetodavne šumarske službe (HPŠSS) Ministarstvu poljoprivrede.

Spomenuti program vrijedan je oko 348 milijuna eura, iz Europske unije financira se 252 milijuna, u ovom trenutku ugovorili smo 1,2 milijardi kuna, od čega je isplaćeno 580 milijuna kuna, rekla je Vučković u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o morskom ribarstvu.

"Očekujem da ćemo iskoristiti sve", odgovorila je zastupniku Anti Bačiću (HDZ) kojeg je zanimalo koliko je novca Hrvatska povukla iz Operativnog program za ribarstva te koliko namjerava povući do kraja.

Prve uštede na uredskom materijalu

Vučković se, odgovarajući na zastupničke upite oko HPŠSS, koja je 1. siječnja pripojena Ministarstvu, pohvalila prvim uštedama.

"Već imamo prve uštede što se tiče troškova uredskog materijala i sl.", rekla je državna tajnica, tumačeći kako su svi zaposlenici te Službe prešli u Ministarstvo, kako sustav funkcionira na isti način, kao i prije toga.

Nema nikakvih zastoja, preuzeto je svih 129 lokalnih ureda, kazala je.

Navela je i kako je u Ministarstvu pribiližno 450 inspektora, kako će sve inspekcije iz Ministarstva 'ići' u Državni inspektorat, osim ribarske koja ima 33 inspektora.

Zastupnici su podržali predložene zakonske izmjene, izrazili zabrinutost zbog stanja ribljeg fonda u Jadranu te male potrošnje ribe u Hrvatskoj.

Jedna od značajnijih novina koju donose predložene izmjene je program osposobljavanja za gospodarski ribolov bez naknade. Tu je i odredba o bespilotnim letjelicama čije će se snimke koristiti za potrebe nadzora i kontrole kao dokaz u prekršajnim postupcima.

Sabor je, bez većih prijepora, raspravio i izmjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu te zaključio današnji rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:11