TEHNIČKE IZMJENE

SABOR SUTRA O PAKETU IZMJENA 61 ZAKONA Raspravljat će se o pripajanju ureda državne uprave županijama

 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski sabor u četvrtak će raspraviti paket izmjena 61 zakona koji se usklađuju s novim Zakonom o sustavu državne uprave, odnosno regulira ukidanje dužnosničkog mjesta pomoćnika ministara, umjesto kojih se uvode ravnatelji uprava, kao i pripajanje ureda državne uprave županijama.

Predviđeno je gašenje ureda državne uprave u županijama i povjeravanje gotovo 98 posto njihovih poslova županijama, kao i racionalizacija broja zaposlenih kroz poticajne mjere predviđene Zakonom o sustavu državne uprave.

Radi se uglavnom o tehničkim izmjenama propisa.

Tim mjerama provode se reformske mjere Vlade unaprjeđenja javne uprave koje uključuju decentralizaciju i racionalizaciju.

Prije paketa od 61 zakona na dnevnom redu Sabora je prijedlog zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest, radnika koji su na radnom mjestu u tom trgovačkom društvu bili profesionalno izloženi štetnom djelovanju azbesta.

Prijedlogom zakona obeštetit će se 510 radnika koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. do 21. listopada 2002. bili zaposleni u trgovačkom društvu Plobest d.d. i Plobest d.d. u stečaju.

Ukupno će se na ime obeštećenja isplatiti 219 tisuća kuna po radniku obročno kroz tri godine ako je radnik na radnom mjestu u tim tvrtkama proveo pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:04