RASPRAVA

Saborska oporba: Stanje u pravosuđu je katastrofalno

Davor Bernardić i Božo Petrov
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborska oporba raspravljajući u srijedu o izvješćima o stanju sudbene vlasti ocijenila je kako je stanje u hrvatskom pravosuđu katastrofalno i da sliči na farsu prozivajući predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu da je za takvo stanje izravno odgovoran.

Davor Bernardić (SDP) smatra da je stanje u pravosuđu katastrofalno, da najviše zbog toga trpe građani, te da u prilog tome govore brojne afere kojima svjedočimo svakodnevno.

"Mislite li da se građani osjećaju ugodno kada vide utjecaj pojedinaca iz Vlade i HDZ-a na neke suce, kada vide da zakoni ne vrijede jednako za sve, da su silovatelji na slobodi, da nema kazne za lopove, da moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruku pravde", rekao je.

'Građani više ne mogu gledati kako se korumpirani političari izvlače, kako nasilnici i ubojice dobivaju neadekvatne kazne, kako silovatelji šeću na slobodi, a moćni osumnjičenici izbjegavaju pravosuđe i bježe u susjednu Bosnu i Hercegovinu, a Vrhovni sud šuti', dodao je Bernardić.

Ustvrdio je kako se 'stječe dojam da su pojedini suci iznad zakona', spomenuvši suca Ivana Turudića. "Očito jedan pravila vrijede za građane a druga za HDZ-ove poslušnike i dužnosnike", rekao je Bernardić.

Najavio je SDP-ov prijedlog korijenite reforme pravosuđa koja će, među ostalim, uključivati sustavnu kontrolu imovine sudaca i izmjenu sastava Državnog sudbenog vijeća.

Božo Petrov (Most) kazao je da negativna selekcija nije zaobišla sustav pravosuđa, da nema ozbiljnih pomaka u sustavu pravosuđa, da krema pravosudnog sustava ne poštuje hrvatske zakone, te da još nisu javno dostupne imovinske kartice sudaca, upitavši kakva se time poruka šalje građanima.

"Dojam je da smo umjesto transparentnog pravosudnog sustava imamo opskurnu zatvorenu organizaciju, gdje se suci bave politikom i dvorskim igrama a manje suđenjem...pravosuđe klizi u sferu farse ", rekao je Petrov, pozvavši predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu 'da se trgne'.

U raspravi oporba je posebno upozoravala na uplitanje politike i pritisak političara na pravosuđe zbog čega građani ne vjeruju u sustav. Tvrde da je lošoj percepciji javnosti o pravosuđu pridonio izbor Sesse na mjesto predsjednika Vrhovnog suda.

"Po broju sudaca po glavi stanovnika uvjerljivi smo pobjednik u Europi, po izdvajanju za pravosuđe u odnosu na BDP peti smo u EU, a po percepciji građana u neovisnost pravosuđa uvjerljivo na zadnjem mjestu pri čemu većina građana kao glavne razloge navodi utjecaj politike", kazao je Peđa Grbin (SDP) poručivši Sessi da je njegov izbor tome značajno pridonio.

"Odgovorni su oni koji kadroviraju, Državno sudbeno vijeće je izvor svega lošega što se događa u hrvatskom pravosuđu jer ti ljudi biraju i unapređuju sve suce, kadroviraju ljude koji donose skandalozne presude", konstatirao je Nikola Grmoja (Most).

Svjesni samo da je percepcija javnosti da stanje u pravosuđu nije dobro, čemu pridonose i pojedini slučajevi koji izazivaju zanimanje javnosti, ali ne treba po tome ocjenjivati ukupno stanje, drži Branko Bačić (HDZ).

"Nikada nije bilo manje neriješenih predmeta i više riješenih predmeta, a smanjuje se i rok sudovanja u pojedinom predmetu i iz svega toga može se zaključiti da hrvatsko pravosuđe dobro radi", zaključio je.

Prethodno, podnoseći izvješća o stanju sudbene vlasti u 2017. i 2018., predsjednik Vrhovnog suda Sessa je istaknuo da opće stanje rada sudova pokazuje stalni trend smanjenja broja neriješenih predmeta i da stanje popravlja a sudski postupci traju sve kraće.

Uzvraćajući na kritike saborskih zastupnika, Sessa je završno poručio da dojam o pravosuđu najviše brine same suce ali i ustvrdio da urušavanju sustava doprinosi i ovakva rasprava.

"Što se tiče percepcije suci su krivi, ali mislim da su krivi i svi ostali koji o sudstvu govore na temelju emocija a ne činjenica", kazao je.

Poručio je i kako on ne imenuje suce niti sudjeluje u radu vijeća koje ocjenjuje suce, i tu nema odgovornost.

O konkretnim predmetima spomenutim u raspravi nije želio govoriti jer, kako je kazao, svaka njegova riječ mogla bi se pogrešno shvatiti od strane stranaka u postupku. Nije želio odgovarati ni na izrečene uvrede zastupnika.

Na pitanje Gordana Maras (SDP) hoće li pokrenuti stegovni postupak protiv suca u Zadru odgovorio je da sudac po Ustavu ne može biti pozvan za odgovornost za odluku ili mišljenje koje je izrazio u sudskoj presudi.

"To što je sudac donio odluku koja je kasnije preinačena ne može biti razlog za njegovu stegovnu odgovornost", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:55