NEMA VIŠE YU

Saborski odbor odbio zahtjev udruge MOJA JUGOSLAVIJA: ‘Ako 176 Jugoslavena može ući u Ustav, može i 1000 pripadnika naroda Han!’

 Damjan Tadić / CROPIX

Unatoč službenom zahtjevu koji je podnijela udruga Naša Jugoslavija, osobe koje se nacionalno izjašnjavaju kao Jugoslaveni ni u budućnosti neće imati svoje mjesto u Ustavu Republike Hrvatske.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odbio je 12. studenoga prijedlog da se i Jugoslaveni eksplicitno uvrste u preambulu hrvatskog Ustava, u kojoj su poimenično pobrojane 22 nacionalne manjine čiji pripadnici žive u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za uvrštavanje Jugoslavena među nacionalne manjine podnio je Zlatko Stojković, predsjednik udruge Naša Jugoslavija.

Ljudi i nostalgija

U dokumentu naslovljenom “Deklaracija o pravu na jugoslavensku naciju” Stojković je Jugoslavene opisao kao “ljude koji danas nostalgično lutaju svijetom kao osobe bez domovine”. Napominjući da Hrvatska treba priznati jugoslavensku naciju, Stojković je upotrijebio gotovo lirski intonirane argumente: “Sve veći broj građana široke kulture, emotivne inteligencije, kao i sljedbenika univerzalnih vrijednosti pridonose priznanju jugoslavenske nacije kao važan, povezujući element životu bez mržnje i nacionalne diskrimincije”.

Odbijenica pokazuje da su u tom parlamentarnom Odboru zauzeli drukčije stajalište. Riječ je o vjerojatno najreprezentativnijem saborskom odboru u kojem su Peđa Grbin, potpredsjednik Vladimir Šeks, a tu su redom renomirani političari kao što su Dragutin Lesar i Milorad Pupovac ili bivši ministri Tonino Picula, Ana Lovrin i Davorin Mlakar. Oni nisu osporili pravo da se pojedinci nacionalno izjašnjavaju kao Jugoslaveni, ali su odbili Stojkovićev zahtjev za uvrštenje u Ustav.

Opredjeljenje u padu

Sa svakim popisom stanovnika smanjivao se broj građana koji su se nacionalno izjašnjavali kao Jugoslaveni. Tako je prema popisu iz 1981. u Hrvatskoj živjelo 379.000 Jugoslavena koji su činili čak 8,2 posto stanovništva. Njihov broj se drastično smanjio i na idućem popisu u proljeće 1991. bilo ih je 106.000 (2,2 posto), a popis iz 2001. više i nije navodio jugoslavensku nacionalnost, pa se tako izjasnilo samo 176 državljana Republike Hrvatske. Kako je to obrazložio jedan zastupnik SDP-a: “U ovom trenutku u Hrvatskoj sigurno živi više od tisuću pripadnika kineskog naroda Han, ali nećemo mijenjati Ustav kako bismo i njih stavili unutra”.

Bez obzira na važnu odluku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, bit će zanimljivo vidjeti koliko se hrvatskih građana izjasnilo kao Jugoslaveni u popisu stanovništva koji je proveden 2011. godine, a čiji se rezultati čekaju već 20 mjeseci, što je prvoklasni skandal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:44