ODLUKA

Saborski odbor za medije odbio uvrstiti raspravu o stanju na HRT-u povodom otkaza Hrvoju Zovku

 Zeljko Puhovski / CROPIX

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na sjednici u srijedu većinom glasova odlučio je u svoj dnevni red ne uvrstiti prijedlog rasprave o stanju na HRT-u povodom otkaza novinaru i uredniku HTV-a i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku, a raspravu o izvješćima Nadzornog odbora HRT-a o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja tijekom 2015. i 2016. održao je iza zatvorenih vrata budući da nose oznaku "poslovna tajna".

Raspravu o stanju na HRT-u povodom otkaza Zovku predložio je Goran Beus Richembergh (Građansko-liberalni savez) pozivajući se na zahtjev Hrvatskog novinarskog društva (HND), a njegov prijedlog kao i prijedlog Nikole Grmoje (Most) za raspravom o stanju u medijima nakon izjava bivše potpredsjednice Martine Dalić o cenzuri u slučaju Agrokor odbijen je jer je protiv njega glasovalo šest, odnosno sedam glasova članova odbora. Za uvrštenje tih prijedloga na dnevni red bili su samo Richembergh i Grmoja.

"Tražio sam da točka dnevnog reda bude informacija o stanju na Hrvatskoj radioteleviziji i uvođenju cenzure povodom otkaza Hrvoju Zovku. Predložio sam da razgovaramo o razlozima zbog kojeg je došlo do eskalacije stanja na HRT-u, a to je uvođenje cenzure na koju je upravo Zovko upozorio. Ako mi kao odbor nećemo reagirati na vapaj da je na televiziji uvedena cenzura i da neki ljudi koji protiv toga protestiraju dobivaju otkaz, onda imamo veliki problem sa smislom djelovanja ovog odbora", rekao je Richembergh.

Za raspravu o stanju na HRT-u i o otkazu Zovku bio je i Damir Tomić (SDP) koji je odbacio navode ostalih članova da se "u slučaju Zovko" radi o radnom sporu zaposlenika i uprave HRT-a te ustvrdio kako je u slučaju njegovog otkaza riječ o "čistom zastrašivanju". Prije glasovanja o uvrštenju te rasprave napustio je sjednicu rekavši da je to sramota te je dobacio okupljenima i predsjedniku odbora Andriji Mikuliću (HDZ) da "pozivajući se na demokraciju, uništavaju državu".

Protiv rasprave o stanju na HRT-u kojoj je povod otkaz Hrvoje Zovku bio je Kažimir Varda iz Stranke rada i solidarnosti.

"Ovdje nije tema stanje na HRT-u, ovdje se radi o klasičnom radnom sporu. Ne bih želio suditi je li gospodin Zovko u pravu ili su u pravu gospoda s HRT-a koja su mu dala otkaz. Ne vjerujem da bi se mi kao odbor trebali postavljati u ulogu suca", rekao je Varda.

Odbor za medije je raspravu o izvješćima Nadzornog odbora HRT-a o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja tijekom 2015. i 2016. održao iza zatvorenih vrata budući da nose oznaku "poslovna tajna" na što je posebno upozorio predsjednik odbora Andrija Mikulić.

Osim toga, Odbor za medije raspravljao je i o prijedlogu Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora te izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za 2017., a raspravu o Izvješću o radu Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine) za 2017. odgodio je zbog spriječenosti podnositelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:17