VLADA ODLUČILA

Saborski zastupnici kojima je istekao mandat moći će se vratiti na stara radna mjesta

Zagreb, 270612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Branko Grcic i Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Saborski zastupnici kojima je istekao mandat moći će se vratiti na stara radna mjesta, ona na kojima su radili prije dolaska u Sabor. Suština je to izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, koje je Vlada danas uputila u redovnu proceduru.

Milanović odgovorio Crkvi: Nisam vjernik i ne idem na mise na državne blagdane

Prema riječima ministra rada Miranda Mrsića, zastupnici koji su radili u javnom sektoru automatski će se moći vratiti na stara radna mjesta, dok će oni koji su u Sabor došli iz privatnog sektora o tome morati postići sporazum s poslodavcem. Isto pravo, ustvrdio je premijer Zoran Milanović, već 17 godina postoji u diplomaciji i on ga je svojedobno iskoristio.

- Znam bar dvoje novinara koji su se iz diplomacije, uz blage otpore, vratili u redakcije, poručio je Milanović.

Vlada mijenja zakon: Opomene zbog kašnjenja računa više se neće naplaćivati!

Vlada je danas odlučila 'olabaviti' i potrebu za sigurnosnim provjerama za državne dužnosnike. Po danas predloženim izmjenama zakona, sigurnosne provjere obavljat će se na zahtjev nadređenog. Umjesto temeljne sigurnosne provjere koja je trajala minimalno barem 35 dana ubuduće će se raditi brže i jednostavnije provjere III. kategorije. Dakle, tvrdi naš izvor iz Vlade, za sve državne dužnosnike ostaje provjera, ali radit će se brže i jednostavnije.

- To nije stvar povjerenja ministra prema suradnicima, nego vremena jer provjere traju nekoliko mjeseci. Ja ne želim provjeravati svoje ministre. Neka razina povjerenja mora postojati, iako je to mali rizik, poručio je Milanović.

Sigurnosne provjere za NATO ostaju. U Sabor su upućene i izmjene Zakona o tajnosti podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:14