ZAKON O NACIONALNIM MANJINAMA

Saborski zastupnici podržali konačni prijedlog zakona koji uređuje izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnici podržali su u srijedu u raspravi konačni prijedlog zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina prema kojem će se oni birati prve nedjelje u svibnju svake četiri godine.

"Primjena ovog zakona doprinijet će unapređenju, očuvanju i zaštiti položaja nacionalnih manjina u dijelu koji se odnosi na izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina radi njihova sudjelovanja u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić predstavljajući zakon.

Vladimir Bilek (Klub zastupnika nacionalnih manjina) pozdravlja zakon i hvali prihvaćanje prijedloga Kluba, ali i apelira da se prilikom pripreme izbornih postupaka poštuje ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina da vijeća mogu imati sve lokalne jedinica gdje ima više od 200 pripadnika nacionalnih manjina ili 1,5 posto birača. "Iako su vijeća i predstavnici samo savjetodavna tijela, obavili su puno posla na razini lokalnih jedinica posebice na implementiranju službene uporabe jezika", naglasio je Bilek.

I Boris Milošević (Klub SDSS-a) ističe važnost poštivanja ustavnog zakona o nacionalnim manjinama odnosno kriteriji od 1,5 posto ili 200 pripadnima manjina. Također je apelirao na osiguravanje dovoljnog broja biračkih mjesta.

Arsen Bauk (SDP) predložio je da se u slučaju kada na izbore izađe manje od 5 posto birača izbori ponove, a ako i tada pristupi manje od 5 posto birača - da se izbori ponište. Predlaže i da se 2039. godine izbori iznimno provedu 8. svibnja kako ne bi pali na 1. svibanj, Praznik rada.

Kažimir Varda (Klub Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika) upozorio je da se zakonom ne rješava financiranje već da je to obveza lokalne samouprave te apelirao na jedinice lokalne samouprave da značajnije izdvajaju za nacionalne manjine.

Zastupnici su raspravili i Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2017. godini, te dali podršku prijedlogu odluke o razrješenju odnosno imenovanju članice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Vesne Patrlj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:21