SPORAN IM FACEBOOK

SABORSKI ZASTUPNIK HRAST-a IMA ZAHTJEV ZA NADLEŽNE: Ispitajte o čemu se tu radi. Radi se o velikom sigurnosnom problemu koji hitno treba ispitati...

 REUTERS

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) rekao je u srijedu kako su od 29. studenoga i samoubojstva generala Slobodana Praljka blokirane tisuće postova i profila na Facebooku i drugim društevnim mrežama, te pozvao nadležne da ispitaju o čemu se, odnosno kome radi.

Pozivam sve nadležne institucije da ispitaju o kome se radi, poručio je Zekanović iz Hrvatskog sabora nakon jedne od brojnih stanki. Kaže da je i njemu blokiran profil radi objave "Molimo se za generala Praljka", te da su nestale stranice hrvatskih portala poput Priznaj.hr. i Narod. hr.

"Mislim da se radi o velikom sigurnosnom problemu koji hitno treba ispitati, jer to nije stvar Facebooka, Instagrama, ovako kibernetičko hibridno djelovanje sutra se može primjeniti na televiziju i radio", ustvrdio je Zekanović, dodajući kako se "ne radi o Zuckerbergu, ni o Facebooku, nego o skupinama iz države ili inozemstva koje su dobro organizirane i znaju što rade".

Posebno zabrinjavajućim ocijenio je što se radi o postovima, odnosno mišljenjima građana koji su identični službenom stavu Hrvatske o presudi čelnicima bosansko-hercegovačkih Hrvata. Upozorio je da se radi o "iznimno dobro koordiniranom i planiranom napadu" na jedan oblik izražavanja javnog mijenja, te podsjetio da Ustav svima jamči slobodu govora i izražavanja.

Mnogi građani u Hrvatskoj danas se informiraju baš preko društvenih mreža, na ovaj način imamo ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, kazao je Zekanović ustvrdivši kako je Hrvatska "očito bila izložena obliku hibridnog djelovanja koji sadrži elemente slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, te potkopavanju demokratskih prava i sloboda".

U ime obitelji traži od Božinovića da se ugleda u njemački primjer

I udruga U ime obitelji već se nekoliko dana žali na cenzuriranje hrvatskih građana koji na Facebooku izražavaju "legitiman stav o nepravednosti haaške presude i pozitivnoj ulozi Hrvatske, HVO-a i HV-a u obrani BiH", pa je ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću predložila da otvori posebnu e-mail adresu MUP-a na koju građani mogu slati prijave o brisanju objava i blokiranju Facebook profila.

"Predlažemo da zajedno s premijerom i ministrom pravosuđa stupite u kontakt s Facebookom i odredite način na koji će ta društvena mreža provoditi ustavnu i zakonsku odredbu o slobodi izražavanja i zabrani cenzure dok posluje u Hrvatskoj", navodi udruga u pismu Božinoviću.

Pritom podsjeća na primjer njemačkih vlasti koje su još u 2015. postigle dogovor s Facebookom, Twitterom i Googleom o načinu na koji će te tvrtke provoditi njemačke zakone dok posluju u Njemačkoj.

Njemačke vlasti su istražile europskog administratora Facebooka zbog navodnih propusta u pridržavanju njemačkih zakona, a u lipnju 2017. Bundestag je donio poseban zakon koji je konkretizirao pravila postupanja tih internetskih platformi u Njemačkoj, kaže se u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:55