VREMENSKA STISKA

SABORU OSTALO JOŠ SAMO PET DANA ZA IZBOR U posljednji trenutak bira se novo Povjerenstvo za sukob interesa, ostaje li Dalija Orešković šefica?

 Neja Markičević / CROPIX

Peteročlano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ulazi u zadnji tjedan mandata, a Sabor još nije izabrao novo. Mandat sadašnjem Povjerenstvu istječe u nedjelju, 11. veljače, što praktički znači da Dalija Orešković i njezinih četvoro suradnika u petak, 9. veljače, moraju isprazniti svoje urede u Mutimirovoj ulici u središtu Zagreba.

Činjenica da Sabor ni nekoliko dana prije isteka mandata sadašnjem Povjerenstvu nije izabrao nove članove govori o načinu na koji državna vlast tretira tijelo koje je državnim i lokalnim dužnosnicima u proteklih pet godina izreklo više stotina novčanih kazni zbog sukoba interesa.

Završna lista

“Hoćemo, izabrat ćemo članove Povjerenstva idući tjedan”, izjavio nam je jučer popodne predsjednik zastupničkog kluba HDZ-a Branko Bačić. “Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja uskladit će užu listu od 10 imena s koje će Sabor većinom glasova izabrati pet članova novog Povjerenstva”. Na pitanje hoće li se oko članova budućeg Povjerenstva dogovarati i s oporbenim strankama ili će ih izglasati sama vladajuća većina, Bačić je odgovorio: “Mislim da će na listi biti i kandidata koje predlaže oporba”. Bačić je odbio govoriti o imenima kandidata koje bi HDZ rado vidio u Povjerenstvu. “Sve ćete doznati idući tjedan”, rekao je.

Ako Sabor ovaj tjedan u tijesnom roku i izglasa pet članova novog Povjerenstva, vremena za kvalitetnu primopredaju dužnosti neće biti. Problem primopredaje i kontinuiteta u radu toga tijela bit će, međutim, manji ako saborska većina u to tijelo odluči reizabrati dio postojećih članova Povjerenstva. Svih pet članova sadašnjeg Povjerenstva javilo se na natječaj za još jedan petogodišnji mandat. Iako se na natječaj koji je Sabor raspisao u ljeto prošle godine javilo 37 kandidata (višestruko manje nego na natječaj 2013.), troje ih nije zadovoljilo formalne uvjete natječaja, a od 34 onih koji su zadovoljili uvjete, šestoro se nije odazvalo pozivu za intervju pred nadležnim saborskim Odborom, tako da je sigurnosnoj provjeri podvrgnuto 28 kandidata. Međustranačkim dogovorima Saboru bi na izjašnjavanje trebala biti predložena uža lista od 10 kandidata među kojima bi Sabor većinom glasova trebao izabrati pet članova Povjerenstva.

U oporbi ništa ne znaju

Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk jučer nam je izjavio da ih predstavnici vladajuće većine do kraja ovog tjedna nisu konzultirali oko oporbenih kandidata za Povjerenstvo. Valja istaknuti da su prije pet godina, u siječnju 2013. kad se birao sadašnji sastav Povjerenstva, zastupnici HDZ-a demonstrativno napustili sabornicu, nezadovoljni što tadašnja vladajuća većina predvođena SDP-om nije imala previše sluha za kandidate koje je u Povjerenstvo želio progurati HDZ. Iako izabrano bez ruku HDZ-a, Povjerenstvo je po uvjerenju mnogih u proteklih pet godina odradilo kvalitetan posao.

Izvori iz HNS-a tvrde da je ta stranka starijem koalicijskom partneru - HDZ-u uputila listu od svojih 12 favorita za Povjerenstvo. “Analizirali smo rad sadašnjeg Povjerenstva, proučili životopise kandidata koji su se javili na natječaj i formirali listu od 12 kandidata. Smatramo da bi najbolje bilo da novo Povjerenstvo bude dijelom sastavljeno od dosadašnjih, a dijelom od novih članova, ali zasad ne možemo o imenima. Još s HDZ-om usuglašavamo naš prijedlog”, kazao nam je izvor iz HNS-a.

Iako su u HNS-u odbili govoriti o imenima, iz saborskih kuloara doznajemo da je na HNS-ovoj užoj listi i sadašnja predsjednica Povjerenstva, Dalija Orešković. HNS bi, kako doznajemo, na čelu budućeg Povjerenstva rado vidio ili nju ili sadašnjeg člana Povjerenstva, Varaždinca Davora Ivanjeka.

Onim članovima Povjerenstva koji nemaju pravo povratka na ranije radno mjesto ponedjeljak, 12. veljače, neće biti ugodan dan jer će ostati i bez posla i bez prihoda. Za razliku do ostalih državnih dužnosnika, članovi peteročlanog Povjerenstva po isteku dužnosti nemaju pravo na “zlatni padobran”, tj. na 6 mjeseci pune dužnosničke plaće i šest mjeseci polovice plaće. Troje od petoro sadašnjih članova Povjerenstva, ako ne budu reizabrani na još jedan mandat, moći će se vratiti svojim ranijim poslovima: predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković u svoj odvjetnički ured u kojem je do izbora u Povjerenstvo radila sa suprugom, Tatjana Vučetić u Ministarstvo pravosuđa, a Branko Spudić u Ministarstvo unutarnjih poslova u kojem je bio zaposlen do veljače 2013.

Bez prava na povratak

Međutim, članicu Povjerenstva, ekonomisticu Branku Lukač Gregić ne čeka radno mjesto, a u sličnoj je situaciji i Davor Ivanjek koji je do izbora u Povjerenstvo bio sudac Općinskog suda u Varaždinu. Ne bude li izabran na novi mandat u Povjerenstvu, prema postojećim propisima nema pravo automatskog povratka na ranije sudačko mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:21