'HOD ZA VAŽNOST ČITANJA'

'SAD ILI NIKAD! THOMPSON NAM JE KONKURENCIJA NA MARKOVU TRGU!' Kazališni redatelj u subotu obilježava stoti dan čitanja lektire ispred sjedišta Vlade

 
Lovro Krsnik
 Goran Mehkek / CROPIX

Subota, 25. svibnja, stoti je dan kako kazališni redatelj Lovro Krsnik iz Zagreba po 60 minuta dnevno ispred Vlade Republike Hrvatske na glas s građanima čita lektirne naslove dovedene u pitanje novom kurikularnom reformom.

S obzirom da odgovorne institucije RH nisu obratile pozornost na ovu građansku inicijativu niti su se u međuvremenu zakonski izjasnile koji je finalni popis obaveznih lektira za osnovne i srednje škole, stoti dan bit će organizirano paralelno čitanje od simboličkih 100 minuta u 14 hrvatskih gradova.

Unisono će se čitati deseta knjiga projekta - Salingerov "Lovac u žitu".

Čitanje u svim gradovima bit će objedinjeno zagrebačkim performativnim "Hodom za važnost čitanja", koji u 13 sati kreće s Markova trga i u 13:40 sati završava na Europskom trgu ispred Kuće Europe (gdje se nalaze Predstavništvo EU Komisije i Ured za informiranje EU Parlamenta).

U "Hodu za važnost čitanja" sudjelovat će i 10 glumaca koji će pripremiti i interpretirati dijelove iz deset knjiga koje su se u proteklih sto dana čitale na Markovu trgu u Zagrebu.

Završetak paralelnog čitanja u svih deset gradova bit će obilježen unisonim čitanjem Deklaracije o pravu europskih građana na pismenost.

Tim performativnim činom će se, s obzirom da odgovorne institucije u Republici Hrvatskoj nisu zainteresirane, simbolički uputiti apel onima u Europskoj Uniji.

Pozivaju se svi građani Hrvatske da sa svojim primjerkom "Lovca u žitu" dođu u subotu 25. svibnja od 12 do 13:40 sati na ponuđenu lokaciju u najbližem im gradu ili pomognu u organizaciji da se čitanje održi i u njihovom mjestu te da se zajedničkim snagama ukaže na važnost čitanja.

Popis gradova s lokacijom za čitanje i imenom osobe koja ondje očekuje građane:

1. RIJEKA: Ispred Gradske vijećnice, Greta

2. PULA: Forum, Danijela

3. ČAKOVEC: Ispred Centra za kulturu, Alen

4. PAZIN: Gradski trg - ispod sata, Iva, Zoran

5. OSIJEK: Trg ispred zgrade Županije, Zdenka

6. BJELOVAR: Korzo ispred ZABE, Snježana

7. VUKOVAR: Ispred Gradske uprave - kod sata, Biljana

8. POŽEGA: Park kod Orljave - kip Nikole Tesle, Danijela

9. ZADAR: Ispred gradske uprave na Narodnom trgu, Lara

10. GRAD KRK: Pored crkvice Sv. Dunata, Petar

11. ZAGREB: Markov trg, Europski trg, Lovro

12. SPLIT: Ispred Banovine, Maja

13. KARLOVAC: Ispred zgrade Gradske uprave u Banjavčićevoj ulici (9), Petra

14. KOPRIVNICA: Trg ispred Gradske knjižnice, Maja

Čitanja će se moći pratiti u live formatu preko društvenih mreža sudionika čitanja, ali i organizatora inicijative.

Podsjetimo, od 15.veljače građani su pročitali: "Maloga Princa", "Ježevu kućicu", "Pipi Dugu Čarapu", "Mi djeca s kolodvora Zoo", "Alisu u Zemlji Čudesa", "Annu Frank", "Sadako hoće živjeti", "Pustolovine Huckleberryja Finna", "Grgu Čvarka" i "Lovca u žitu".

Inicijativa #idaljecitam podržana je od Hrvatskog čitateljskog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:32