PRIOPĆENJE IZ VLADE

SADA JE I SLUŽBENO: HRVATSKA PONUDU ZA BORBENE AVIONE TRAŽI OD SEDAM DRŽAVA U igri su i novi i rabljeni modeli, neki od njih koštaju pravo bogatstvo

JAS 39 Gripen (gore lijevo), Dassault Rafale (gore desno), F-16 (dolje lijevo), Eurofighter (dolje desno)
 Profimedia, Alamy

Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA) potpisali su pismo kojim se Zahtjev za ponudu VBA upućuje prema sedam država sukladno provedenom predselekcijskom postupku i zaključcima donesenim na sjednicama 9. i 16. prosinca 2019., priopćeno je u srijedu iz Vlade RH.

Zahtjev za ponudu novog višenamjenskog borbenog aviona bit će danas dostavljen Sjedinjenim Američkim Državama (F-16) i Švedskoj (JAS Gripen), a za rabljene avione Francuskoj (Rafale), Italiji (Eurofighter), te Norveškoj, Grčkoj i Izraelu (F-16).

Procjenjuje se da bi najskuplji mogli biti novi američki F-16 avioni, ali i rabljeni francuski Rafale koji bi vrlo vjerojatno koštali znatno iznad milijardu dolara.

Sukladno Zahtjevu za ponudu inicijalni odgovori se očekuju u svibnju, a cjelokupni proces nakon pojašnjenja te ocjene ponuda trebao bi završiti početkom kolovoza 2020. godine kad će Međuresorno povjerenstvo Vladi predložiti donošenje odgovarajućih odluka, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:23