NEŽELJENI SASTOJCI

SALMONELA U HRVATSKOJ? Ministarstvo hitno povlači sporne proizvode s polica

Iako na našem tržištu nema spornih serija proizvoda, proizvođač je iz preventivnih razloga započeo povlačenje
SAN FRANCISCO, CA - MARCH 27: A clerk adjusts containers of milk at Cal-Mart Grocery on March 27, 2014 in San Francisco, California. Food prices are on the rise and expected to keep edging up throughout the year as the drought and other factors have impacted the availability and cost of groceries like coffee, milk, limes and pork. Justin Sullivan/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 JUSTIN SULLIVAN/AFP / 2014 Getty Images

ZAGREB - Zbog prisutnosti salmonele u pojedinim serijama proizvoda s hrvatskog se tržišta povlače Alnaturina "Tahini pasta od sezama", uvoznika dm-drogerie markt, te Rapunzelova "Tahini krema od sezama", uvoznika Biovega, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede na svojim internet stranicama.

Kako se navodi, riječ je o Alnatura "Tahini pasti od sezama" u staklenci od 250 grama (svi rokovi trajanja) i Rapunzel "Tahini kremi od sezama" u staklenkama od 500 g i 250 g (svi rokovi trajanja).

Za te je proizvode putem HR RASFF sustava zaprimljena obavijest iz Europske komisije o nalazu bakterija iz roda Salmonella (prisutnost u 25 g) u tahini pasti od sezama njemačkog proizvođača Rapunzel Naturkost.

Pretragama je utvrđena prisutnost bakterija iz roda Salmonella u pojedinim serijama proizvoda.

Iako na tržište Hrvatske nisu plasirane nesukladne serije proizvoda, proizvođač je iz preventivnih razloga započeo povlačenje i opozvao sve proizvode u staklenkama, navode iz Ministarstva.

Proizvod je na hrvatsko tržište distribuiran pod nazivima robnih marki Alnatura i Rapunzel preko distributera dm drogerie markt d.o.o. (za proizvod Alnatura) i tvrtke Biovega (za proizvod Rapunzel).

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja provela je službene kontrole te utvrdila da su tvrtke dm-drogerie markt i Biovega po zaprimljenim obavijestima započele povlačenje i opoziv tih proizvoda, navodi se u objavi Ministarstva.

Tvrtke dm Hrvatska i Biovega na svojim su internet stranicama također izvijestile o povlačenju tih proizvoda s hrvatskog tržišta.

Tako iz dm Hrvatska navode da su u srijedu, 28. siječnja temeljem obavijesti proizvođača iz prodavaonica povukli sve staklenke proizvoda Alnatura "Tahini pasta od sezama", u kojoj je, kako navode, redovnom kontrolom kvalitete, proizvođač utvrdio prisutnost bakterije salmonele.

Iz Biovege su izvjestili da s tržišta povlače proizvode njemačkog proizvođača Rapunzel Naturkost, a nakon što je u međunarodnom sustavu Brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) izdana obavijest o povlačenju "Tahini paste od sezama" njemačkog proizvođača zbog prisutnosti bakterije salmonele iznad dozvoljenih vrijednosti.

Bez obzira što se na tim stranicama ne navodi proizvođač spornog proizvoda, u suradnji s našom Sanitarnom inspekcijom koja je izašla na uvid, odlučili smo preventivno povući sve rokove trajanja tahini paste (smeđe), njemačkog Rapunzela, te su proizvodi poslani na analizu u laboratorij, navode iz Biovege.

Iz dm-a i Biovege mole kupce da provjere da li su kupili Alnaturinu ili Rapunzelovu tahini pastu/kremu od sezama te da proizvod vrate u najbližu dm, odnosno bio&bio ili specijaliziranu trgovinu gdje su proizvod kupili, a gdje će im biti osiguran povrat novca ili zamjenski proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:22