ĐIR PO CENTRU

'SAMO JEDNA STVAR MI SE NE SVIĐA, TO PRIJE NIJE BILO TAKO' Razgovarali smo s turistima u srcu Splita, svi su oduševljeni, ali ipak primjećuju promjene

 
 Duje Klarić / HANZA MEDIA

Mlada dama u kratkoj haljinici, koja je upravo prozujala pored nas, donijela nam je miris friško oprane i neosušene kose. Tek koju sekundu poslije, gospođa sa slamnatim šeširom u nosnicama nam je ostavila još uvijek intenzivan miris kokosa iz mlijeka za sunčanje. Ljeto je u Splitu. Iako kalendarski stiže tek danas oko 11 sati, centar grada je već tjednima poput mravinjaka, bilo da su u pitanju jutarnji sati kad ga zakrče turisti s kruzera, ili predvečer kad se dotjerani furešti razmile kalama u potrazi za večerom i čašom dobrog vina, piše Slobodna Dalmacija.

Na skalinama Peristila, koje će kroz najviše pola sata postati mini pozornica pjevaču s akustičnom gitarom, susrećemo Andreu iz Austrije. Konobar joj upravo poslužuje veliku s mlijekom.

’Dvorac je prekrasan’

- Jedino što mi se ne sviđa u Splitu je račun za ovu kavu, nisam je nikad u Hrvatskoj platila 29 kuna - čudi se Austrijanka, a mi se teškom mukom suzdržavamo da je priupitamo koliko bi istu takvu platila na bečkom Stephansplatzu.

- Obožavam arhitekturu Dioklecijanove palače, a dolazak iz podrumskog dijela na ovaj trg je nešto fascinantno. Moram primjetiti da je 2011., kad sam posljednji put bila u Splitu, sve bilo puno opuštenije, manje turista i restorana, ali jasno mi je da sve više ljudi želi posjetiti ovaj vrijedan spomenik - kazala nam je Andrea, koja će idućih 10 dana provesti u Vrboskoj na Hvaru, gdje će zasigurno pronaći željeni mir.

Obitelj iz Indije u Europu je stigla kako bi posjetili sina koji radi u Njemačkoj, a uz naš grad na popisu su im Zadar i Dubrovnik.

- Jako nam se sviđa stara jezgra, dvorac je prekrasan. Sve je čisto i lijepo. Živim u Münchenu pa sam od kolega na poslu čuo jako puno lijepih riječi o vašoj državi - kazao nam je Rahul, kojem pod Marjanom najveći problem predstavlja prehrana jer su vegetarijanci, no dali smo im nekoliko prijedloga pa vjerujemo da neće ostati gladni.

Duje Klarić / HANZA MEDIA

Na Pjaci su restorani redom puni, mjesta ne bi bilo ni za rodbinu vlasnika. Susrećemo skupinu mladih Španjolki, među koje se ugurao i jedan momčić. Zajedno studiraju, a uspješan završetak prve godine odlučili su proslaviti putovanjem. Veseli su i bez nekog posebnog plana, što i priliči njihovim godinama.

Pitamo ih gdje će gledati utakmicu svojih Furija, koja je za koji minut trebala početi, no to ovu ekipu ne zanima... idu oni u provod.

Spuštamo se na Rivu, gdje je situacija s kafićima opasno eskalirala, pa iz dana u dan narastu nove masline ili se dopreme novi glomazni kauči. Ususret nam ide par iz Azije, on s fotoaparatom oko ramena, ona sprema za poziranje koliko god bude trebalo.

’Svi su nasmiješeni’

- Stigli smo tek prije par sati i oduševljeni smo kako je Split opušten grad, svi su nasmiješeni - veli nam Mable iz Hong Konga.

- I romantičan, posebno maloprije uz more dok je zalazilo sunce - dodaje Thomas.

- Rezervirali smo večeru u jednom lijepom restoranu pa ćemo na piće. Sutra idemo na Hvar, dan poslije na vodopade Krke. Nakon Hrvatske još ćemo provesti tjedan dana u Parizu - nabraja nam očito dobro pripremljena Mable, prije nego je pod ruku s dragim nastavila điravat u nekom svom valceru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:43