HEROINA

'SAMO SAM PAZILA DA NE ZATVORI OČI' Policajka Petra otkriva kako se sama spustila u provaliju i spasila motociklista

 Jure Mišković / CROPIX

Kad se osvijestio i otvorio oči nakon 15-metarskog pada s motocikla u provaliju kod podvelebitskog zavoja u Modriču, motociklist M. Č. (33) ugledao je - plavog anđela. Bila je to Petra Mitrović (36), policajka obrovačke policijske postaje, koja se spustila s magistrale u provaliju i održavala motociklista na životu do dolaska Hitne pomoći. Fotografija objavljena na portalu Zadarski.hr, koju nam je poslao očevidac nesreće, na kojoj Petra drži za ruku unesrećenog motociklista dok ga zaklanja svojim tijelom od sunca i pridržava mu glavu nogom, obišla je Hrvatsku i društvene mreže brzinom munje.

Plemenit čin

Profesionalnost mlade policajke, ali nadasve njena čovječnost i plemenitost, ostavili su ljude bez daha pa smo odlučili potražiti Petru i zamoliti je da se za naše čitatelje prisjeti te dramatične subote kada je u nesreći motociklist zamalo izgubio život. On se još uvijek liječi u zadarskoj bolnici, gdje mu moraju operirati slomljeno koljeno i gležanj. Ima i puno posjekotina od oštrih škrapa na koje je pao, slomljeni su mu i prednji zubi, ali zapravo je dobro prošao.

- Nesreća se dogodila kod upozoravajućih strelica udesno i ograničenja od 40 na sat u zavoju koji, kada mislite da je završio, još zaokreće desno. To je valjda “fetiš” motorista, naginješ ga, spuštaš i još je potreban onaj “z” da ga izvuče. Bili smo u patroli u Starigradu i nakon što su nam javili da se kod Modriča dogodila nesreće, pohitali smo tamo. Odmah sam se spustila dolje niz stijene do utora, gdje je motociklist ležao na leđima, na velikoj zaštitnoj “grbi” koju je, srećom, imao ušivenu na odijelu. Zatekla sam dvojicu vozača iz autobusa Čazmatransa kod njega. Njih su zaustavile dvije prodavačice iz trgovine Tommy u Starigradu, čiji je automobil motociklist netom prije bio prestigao. One su prve primijetile da se dogodila nesreća i da je motociklist pao u kamenjar.

Iako su se uspaničile, odlično su reagirale - odmah su zaustavile autobus i zatražile pomoć.

Uznemireni putnici

Kad smo mi stigli, vozači su rekli da moraju krenuti dalje jer su putnici u autobusu uznemireni, pa sam ja ostala kod motociklista, dok je kolega Marinko Čulina na cesti regulirao promet kako se ne bi dogodila još neka nesreća zbog velike kolone koja se stvorila - priča nam Petra.

Motociklist je gledao kroz podignuti vizir, nije ništa govorio. Čekali su Hitnu pomoć koja je vozila teško oboljelog pacijenta u zadarsku bolnicu. Stalno je pitao gdje je... Padao je u šok, požalio se da ga bole zubi.

- Tu smo nas dvoje proveli dugo vremena. Čitavu godinu, činilo mi se. Pokušavala sam da ne zaspi, pitala sam ga kako se zove, odakle je, je li oženjen, ima li djece... - prisjeća se Petra.

Kad je stiglo vozilo Hitne, medicinska se ekipa spustila u provaliju, ali pokazalo se da je strmina s oštrim kamenjem preopasna da bi se motociklista moglo sigurno izvući na cestu.

Poslije sam vidjela da sam se rasjekla na kamen, jednostavno tada ne osjećaš ništa, adrenalin te drži, gledaš samo naprijed da pomogneš čovjeku, da bude sve u redu i da se sve završi - kaže Petra Mitrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:07