IZNAJMLJIVAČI VELIKOG SRCA

'SAMO SMO POSLUŠALI SVOJE SRCE' Istarski iznajmljivači usred sezone odlučili razveseliti djecu čiji im roditelji ne mogu priuštiti ljetovanje na moru

 Naš San Njihov Osmijeh / FACEBOOK

Petnaest privatnih iznajmljivača iz okolice Pule odgovorilo je na nedavni Facebook apel pulske Udruge "Naš san njihov osmijeh" koja je pokrenula inicijativu dovođenja djece iz socijalno ugroženih obitelji na ljetovanje u Pulu i okolicu. Mogli su brojati eure, no odlučili su se odreći dijela zarade i svoje apartmane ponuditi djeci čiji si roditelji ne mogu priuštiti dolazak na more.

Glasu Istre većina njih tek skromno je rekla kako su samo "poslušali svoje srce".

Igor Loparić, predsjednik Udruge, kaže da će od kraja srpnja do prve polovine rujna spomenuto područje posjetiti 89 osoba, od čega čak 44 djece, od malih beba do onih u dobi od 18 godina. A cijela priča krenula je sasvim spontano, od njihove bivše volonterke Ive.

Naime, ona je sama ponudila svoj stan i obratila se Igoru da joj pošalje nekog provjerenog, nekoga tko si odmor ne može priuštiti, ali to svakako zaslužuje. On je napisao objavu na Facebooku, u nadi da će se možda još tko javiti i cijela priča jednostavno se zakotrljala.

Iva je inače iz Siska, a u Puli živi devet godina. Ondje je kupila stan i odmah ga po uređenju ponudila udruzi. To joj je, kaže, došlo sasvim spontano.

- Ideja nam je da djeci, osim besplatnog smještaja, priuštimo nezaboravno ljetovanje, s mnoštvom zabave i aktivnosti. Stoga smo odmah zatražili da nam se jave svi koji mogu ponuditi neku uslugu i aktivnosti i moram priznati da sam ugodno iznenađen odazivom. Ovim putem zahvaljujem se iznajmljivačima, ali i svima drugima koji će omogućiti da djeca provedu nezaboravno ljetovanje - kaže Loparić, dodajući da će mnoga djeca na more doći prvi put u životu i već im je to samo po sebi doživljaj za pamćenje. Mnoga od njih ne znaju niti plivati pa će se to pokušati promijeniti njihovim dolaskom u Pulu i okolicu.

Svoje usluge smještaja pružilo je 15 iznajmljivača iz Pule, Banjola, Premanture, Galižane i Ližnjana. Osim djeci, apartmane su besplatno ponudili i osobama treće životne dobi te osobama s tjelesnim poteškoćama.

No većina gostiju bit će ipak djeca koja dolaze iz Zagreba, Starog Slatnika, Sunje, Varaždina, Karlovca, Slatine, Sesveta, Križevaca… Jedna obitelj s djevojčicom s invaliditetom koja je poželjela vidjeti more dolazi u Pulu iz Bosne i Hercegovine. Ona će biti smještana kod iznajmljivačice iz Pule koja će primiti čak dvije obitelji - jednu u apartman, a jednu u svoj stan.

- U aktivnosti je uključeno i 20-ak volontera koji će voziti djecu na more, povremeno se brinuti i družiti s njima - objašnjava Loparić. Dodaje kako volontere i dalje traže, posebice one s autom, za prijevoz djece na more ili u grad i to za period od 10. kolovoza do 10. rujna. A svi koji žele, mogu dati i financijsku potporu projektu uplatom na račun udruge IBAN: HR9324070001100658155, s napomenom "Djeci za ljeto".

Na pitanje kako su odabrana djeca za dolazak na more, Loparić pojašnjava da se izbor radio u suradnji s humanitarnim udrugama "Mali zmaj" iz Zagreba, "Dobra volja" iz Zagreba, Udrugom "Maslačak" iz Križevaca, Udrugom "Betlehem" iz Sesveta, Građanskom inicijativom "Moj grad Sisak", Socijalnom samoposlugom iz Varaždina te Sigurnom kućom iz Karlovca, dok su neka djeca izabrana iz akcije "Slušaj svoje srce" koju je Loparić provodio od 2014. do 2017. godine.

Tad je, piše Glas Istre, s volonterima posjetio više od tisuću obitelji u 15 hrvatskih županija. Mnogi su mu od tad ostali u sjećanju. Radi se, dodaje, o obiteljima koje si zbog siromaštva ne mogu nikako priuštiti odlazak na more, ali i o mamama s djecom koje su pobjegle od obiteljskog nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:38