ISTRAŽILI SMO

Samohrani roditelji ljetovanje na Jadranu plaćaju i do 250 funti više od tročlanih obitelji

Iako zvuči nevjerojatno,  strane agencije su koncentrirane na klasičan pojam obitelji te u aranžmanima samo njima daju popuste
 Ivo Ravlic / CROPIX

Zdrav razum kaže svašta pa tako i da bi ljetovanje za dva člana obitelji, po logici stvari, trebalo biti jeftinije nego kada putuju tri člana.

Ili, ako ništa drugo, onda barem koštati jednako, onoliko koliko stoji dvokrevetna soba, ako je drugi odnosno treći član obitelji petogodišnje dijete.

Ipak, ne i na Jadranu, na kojem će brojne samohrane obitelji ove godine za sedmodnevno ljetovanje potrošiti između 100 i 250 funti više nego njihovi tročlani prijatelji, dakle otac i majka s petogodišnjim djetetom, i to za ljetovanje u identičnom terminu, istom hotelu, s istom razinom usluge te identičnoj sobi.

Znam, znam: zvuči nevjerojatno, ali cijene je vrlo jednostavno provjeriti, barem kad su u pitanju svjetski organizatori putovanja koji posluju na britanskom tržištu, poput njemačkog TUI-ja, njegove tvrtke kćeri First Choice, Thomas Cook, Thomson i mnogi drugi.

Evo primjera crno na bijelo.

Otac i majka s petogodišnjim djetetom koji će 20. kolovoza preko agencije First Choice iz Londona stići u Bluesunov hotel Alga u Tučepima, sedmodnevno ljetovanje u superior sobi s balkonom, all inclusive uslugom i avioprijevozom platit će sve zajedno 767 funti.

Istovremeno, ljetovanje će u istom terminu, putem iste agencije te u istom hotelu uplatiti i njihova prijateljica, također s petogodišnjim djetetom, jedino što će njeno ljetovanje koštati čak 184 funte više, a još će dobiti i za kategoriju lošiju sobu (umjesto superior, dat će joj samo sobu s dva kreveta).

Jedna će druga britanska tročlana obitelj s petogodišnjim djetetom putem agencije TUI, pak, uplatiti sedmodnevno ljetovanje u Valamarovom hotelu Bellevue u Rapcu, u razdoblju između 7. i 14 kolovoza, s all inclusive aranžmanom i avioprijevozom, za koje će izdvojiti ukupno 797 funti.

Pristojna cijena, ali čak 286 funti jeftinija od identična aranžmana koji će uplatiti njihov prijatelj, samohrani otac s petogodišnjim djetetom, koji će također poželjeti ljetovati na Jadranu.

Stvar je još manje logična kad znamo da aranžmani uključuju i prijevoz avionom - dakle, u slučaju samohrane obitelji, podrazumijevaju jedno sjedalo na zrakoplovu manje - ali u cijeni aranžmana to se ogleda kao povećanje.

“Zbilja ne znam što bih rekao, nisam se dosad susreo s takvim cijenama. Jedino obrazloženje za mene bila bi činjenica da hoteli ovako pokušavaju nadoknaditi manjak izvanpansionske potrošnje koji nastaje zbog činjenice da kod ljetovanja samohrane osobe s djetetom nedostaje još jedan odrasli potrošač”, kaže nam djelatnik jedne domaće agencije koji je želio ostati anoniman.

Veliki domaći hotelski lanci dotle su po pitanju ove prakse uveli “silencio stampa”, ali su zato kratak komentar poslali iz TUI-ja,

“Svake godine s nama putuje preko 6 milijuna putnika, i to u različitim kombinacijama - grupama, kao samci ili pak parovi. Besplatno sjedalo za dijete samo je jedan od naših poticaja za rani booking i najčešće je uvjetovan načinom kako dobavljači formiraju cijene”, poručili su iz britanske podružnice ovog operatera.

Nešto detaljnije pojašnjenje dolazi iz FairFX-a, tvrtke za pružanje usluge plaćanja koja je nedavno napravila analizu ove prakse.

Prema njihovim podacima, samohrani roditelji financijski mogu biti oštećeni i do iznosa od 500 funti, i to uglavnom zbog činjenice da se organizatori putovanja i većinom koncentriraju na klasični pojam nuklearne obitelji koje, u odnosu na ostale vrste zajednica, dobivaju izdašne popuste.

Naprimjer, navodi da FairFX, TUI i First Choice za dijete odobravaju besplatno sjedalo na avionu isključivo u situacijama u kojima ono putuje s oba roditelja, a operateri poput Airtoursa ili Thomas Cook Holidays za dijete u hotelima odobravaju besplatno odsjedanje također samo u slučajevima kad je ono u pratnji i oca i majke.

Razlike u cijenama znaju biti velike, a najveća koju je kompanija otkrila odnosi se na ljetovanje putem First Choicea na otok Rodos.

Tamo će majka s djetetom za isti tip i termin ljetovanja izdvojiti čak 515 funti, odnosno 32 posto, više nego njezini prijatelji koji putuju utroje, a samohrani roditelji koji putem Thomas Cooka putuju na Tenerife ljetovanje će platiti oko 14 posto više.

“Organizatori cijene baziraju na stereotipnim pojmovima nuklearnih obitelji, što više nije realno. Današnje obitelji dolaze i funkcioniraju u različitim oblicima i veličinama, i mislim da je stiglo vrijeme da svoja poslovanja prilagode tome. Putovanje s djetetom trebalo bi koštati jednako neovisno o tome čine li pratnju jedan ili oba roditelja, a penaliziranje roditelja zato što su sami trebalo bi dokinuti”, poručio je za britanski Guardian Ian Strafford-Taylor, direktor FairFX-a.

Slična praksa forsira se i izvan Velike Britanije, pa je tako u Hrvatskoj poznat slučaj CineStarova obiteljskog paketa od prije tri godine kod kojeg su popust mogle ostvariti isključivo familije s oba roditelja, ali ne i one samohrane.

Zabrinjavajuća praksa, posebno s obzirom na nedavnu statistiku EU prema kojoj 15 posto obitelji - otpada na one samohrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:51