AFERA PLANINSKA

SANADER IZNOSI OBRANU 'Nisam kriminalac i ponosan sam na svoja dva mandata'

Zagreb, 310314.Vrhovni sud.U narednih pet dana Vrhovni sud RH raspravljat ce o nepravomocnoj presudi bivsem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojom je osudjen na 10 godina zatvora zbog artnog profiterstva u slucaju Hypo te primanja mita od madjarskog MOL-a.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Bivši premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je počeo iznositi obranu u aferi Planinska navodeći da je i u ovom slučaju, kao i u ranijima čije su presude ukinuli viši sudovi, bio žrtva političkog progona i Uskokovih konstrukcija.

"Nisam nikakav kriminalac i nisam počinio ono što mi se stavlja na teret. Ponosan sam na svoja dva mandata na čelu hrvatske Vlade i na rezultate koje smo ostvarili. Od vrhunskih gospodarskih rezultata do reformi koje smo proveli", kazao je Sanader.

U slučaju Planinska Sanader je optužen da je primio 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru odnio novac u kutiji za hrenovke.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i bivši ministar Petar Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

"U svakom predmetu koji se vodi protiv mene na ovom Županijskom sudu postoji jedan čovjek, optuženik, osumnjičenik, koji je priznao svoje navodno nedjelo, a onda pod pritiskom DORH-a odgovornst prebaci na mene. Bilo da sam mu naredio ili da mi je dao novac, a za što ne ponudi ni jedan materijalni dokaz. To se dogodilo u slučaju Hypo i Ina-Mol s Robertom Ježićem, u Fimi s Mladenom Barišićem, u slučaju Planinska s Fiolićem i u slučaju Hep-Dioki s Ivanom Mravkom", kazao je Sanader.

Ustvrdio je i da je Uskok i u ovom slučlaju "već u fazi istrage i pripreme optužnice postupio nezakonito jer se ucjenama i prijetnjama u pravnoj državi ne mogu pripremati optužnice", dodao je bivši premijer.

Podsjetio je i da je Ustavni sud rušeći presudu u slučaju Hypo i Ina-Mol zaključio da Županijski sud ne smije kriminalizirati odluke Vlade. "Paralela s Planiskom je očevidna. Zašto se to sve događalo – u tom progonu koji je realizirao Uskok u samoj srži leži politička volja", ustvrdio je Sanader u obrani. Detaljno govoreći o svoja dva mantada na čelu HDZ-ove Vlade te odlasku iz politike Sanader je ponovio i da je žrtva političkog progona koji je inicirala njegova zamjenica Jadranka Kosor te bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Sanader će, prema utvrđenom rasporedu, obranu u slučaju Planinska iznositi tri dana u siječnju, nakon čega slijede ostali optuženici.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:03