SLUČAJ FIMI-MEDIA: BIVŠI PREMIJER IZNOSI OBRANU

SANADER 'Jarnjaka sam spasio od Haaga, a on me lažno optužio' JARNJAK 'Gadi mi se, prolupao je!'

Jarnjak mi je rekao: 'Ja i mojih devet pokoljenja će ti biti zahvalno'. Evo kako mi je zahvalio, nije čekao ni drugo pokoljenje, rekao je Sanader
 Drago Sopta / CROPIX

NOVO 13:00 S optuženičke klupe u slučaju Fimi medije bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je danas Uskokove optužbe da je u "zajedničko djelovanje" povezao stranačkog rizničara, glasnogovornika, blagajnicu i vlasnicu tvrtke po kojoj je nazvana najveća afera u hrvatskoj politici.

"Ne prihvaćam optužnicu ni kada je riječ o meni niti kada je riječ o HDZ-u. Jesu li gospoda koja ovdje sjede radili nešto nelegalno i što su oni priznali ja to ne znam, ali to sa strankom i sa mnom nema nikakve veze. U svakom žitu ima kukolja pa je tako i u HDZ-u, ali ja ću se braniti da gospoda koja priznaju nelegalne radnje lažu kada tvrde da im je to naredio predsjednik stranke. To nije tako bilo i za to ću se svim silama boriti", kazao je Sanader

HDZ je, rekao je Sanader, teško platio pogreške iz 90-tih kada im se na teret stavljala privatizacija i veze sa sigurnosno obavještajnim podzemljem. "I tko bi bio lud da nakon prve pobjede ponavlja iste pogreške. Naučili smo iz povijesti, a kada bih vidio da se događa nešto nezakonito reagirao sam najagresivnije što se može. Tako je na moj zahtjev smijenjena i Branka Pavošević s kojom sam se navodno udružio", rekao je Sanader.

Dodao je i da HDZ ne može biti odgovoran za djelovanje niti jednog pojedinca pa tako ni predsjednika stranke. "Ljude koji su nas birali nemoguće je prevariti. Imaju vrlo dobar osjećaj kome će dati povjerenje, a kome neće. Da je to sve istina ne bi dobili izbore 2007. a dobili smo ih drugi put u nizu s istim brojem zastupnika kao 2003.", rekao je Sanader.

Ustvrdio je i kako u njegov ured bez najave nije mogao doći nitko od njegovih suoptuženika, pa tako ni Barišić za kojega je rekao da nikada nije bio u njegovu prijateljskom krugu. "Što se tiče privatnog druženja nitko od navedenih ne spada u moj krug prijatelja ili poznanika. O tome su govorili razni svjedoci. U Splitu je moj krug bio intelektualni, sportski, novinarski, a u Zagrebu je to bio isključivo politički krug ljudi iz vodstva stranke".

Uz Luku Bebića, Jerka Rošina, Marija Zubovića, Božu Biškupića i Petra Selema u tom je krugu jedno vrijeme bio i Vladimir Šeks. Osim što su se posjećivali, subotom bi odlazili na kavu, rekao je Sanader dodajući da nikada nije bio nasamo s Barišićem.

S ljudima koje zanima umjetnost znao je posjećivati i galerije. Možda je, osim užeg kruga, tu bio i netko poput Barišića, Jasena Mesića ili Jadranke Kosor, prisjetio se Sanader ističući da je posjećivao sve izložbe, od onih velikih pa do malih galerija.

----------------------------------------------

ZAGREB - Drugog dana svoje obrane bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da ga je lažnim iskazom inkriminirao bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, iako ga je nakon dolaska na vlast, kako tvrdi, spasio od haškog progona.

Sanader je kazao da je Jarnjak svojim iskazom u Uskoku samo desetak dana prije podizanja optužnice od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti u HDZ-u počinjene u njegovom djelokrugu.

SANADER: 'Da sam još na vlasti, Bajić ne bi dizao optužnice!' BAJIĆ: 'Ma dajte, molim vas!'

"Ne želim nikoga inkriminirati, a posebno ne nikoga lažno treretiti. No, kada je optužena stranka, njen predsjednik, rizničar, šefica računovodstva i glasnogovorik kao direktor kampanja, doista se postavlja pitanje što je onda radio glavni tajnik, obzirom je tajništvo odgovorno za fininancijsko i materijalno poslovanje stranke", kazao je Sanader.

Dodao je da je Jarnjak trgovao s Uskokom kao i neki drugi optuženici, misleći da će tako proći bolje nego da kažu istinu, iako je Sanader nakon što je postao premijer od haške tužiteljice Carle del Ponte zatražio da Jarnjaka izuzme iz optužnica za ratni zločin.

Sanader je kazao da je nakon preuzimanja vlasti 2003. na dan polaganja prisege u Saboru ili samo dan kasnije, u društvu Luke Bebića nazvao del Ponte i rekao da će Hrvatska u potpunosti surađivati s Haagom. "Rekla mi je da kod nje imam jedan bonus. Pitao sam ako ga mogu iskoristiti možemo li nešto napraviti oko generala Gotovine. Kada je rekla 'to zaboravite' pitao sam može li za Jarnjaka, budući je javna tajna da je jedan od mogućih osumnjičenika, a ja ga planiram postaviti za glavnog tajnika", prisjetio se Sanader. Del Ponte je, tvrdi, rekla da će vidjeti što može učiniti i optužnica protiv Jarnjaka nije podignuta.

"Kada sam to ispričao Jarnjaku rekao je da će mi je: 'Ja i mojih devet pokoljenja će ti biti zahvalno'. Nisam mislio ovo pričati, ali u nužni s ovim teretom koji mi je stavljen na leđa, morao sam progovoriti. Evo kako mi je zahvalio, nije čekao ni drugo pokoljenje", zaključio je Sanader.

Kazao je i da je Jarnjak lagao kada je posvjedočio da je Sanaderova kćer koristila HDZ-ov telefon. "Međutim je li tim napadom htio skrenuti pozornost da je njegov sin radio s Fimi mediom što je iz spisa vidljivo. Član obitelji radi s Fimi mediom i postavlja se pitanje zna li tata za to?", upitao se Sanader, koji nastavlja iznositi obranu.

Jarnjak: 'Nevjerojatno je što Sanader sada priča'

Upitan da komentira obranu Ive Sanadera u završnici suđenja za Fimi mediju kada je rekao da je Ivana Jarnjaka uz pomoć glavne haške tužiteljice Carle del Ponte spasio od optužnice za ratni zločin, prozvani Jarnjak se grohotom nasmijao i rekao da su to gluposti.

'Gadi mi se da to može uopće govoriti. To što on sad priča, koju on sebi važnost daje. To je nevjerojatno', izjavio je za tportal Ivan Jarnjak.

Objasnio je da je u razgovoru s haškim istražiteljima bio 2004. godine. Kaže kako razumije Sanadera u nastojanjima da se obrani, jer je, navodi, to njegovo pravo, no, ovu priču o Haagu naziva bezočnom laži.

'Sanader priča gluposti, on je očito prolupao u zatvoru. Sad mi je još i žao što nisam….ma ništa nema veze', zaustavio se Jarnjak prije nego što je i on rekao previše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:13