AFERA FIMI-MEDIA

'SANADER JE I U AUSTRIJI BIO VRLO BOGAT. MIJENJAO JE AUTE NAKON NAJVIŠE 4 GODINE' Svjedok na suđenju HDZ-u

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Austrijski Hrvat Stjepan Haraminčić posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da je bivši premijer Ivo Sanader još u Innsbrucku bio "vrlo bogat čovjek" i ugledni poduzetnik.

"Sretao se s Hrvatima i u crkvi je bio svake nedjelje. Družio se s uglednim ljudima, gradonačelnikom Innsbrucka, jednim industrijalcem, ali se time nije hvalio, to smo čuli kroz medije", kazao je Haraminčić, koji Sanadera poznaje još od kraja 70-tih kada je doselio u Austriju.

Na pitanje obrane o Sanaderovom imovinskom stanju prije povratka u Hrvatsku, Haraminčić je kazao da je njegova obitelj bila "jako bogata".

"Kada si došao kod njih samo si vidio slike na zidovima i knjige. Mijenjao je vozila nakon najviše četiri godine jer je puno putovao", prisjetio se svjedok. Kazao je i da je Sanader u Austriji bio zastupnik jedne slovenske tvrtke te vlasnik građevinske i trgovačke firme.

"Kada je s partnerima gradio stanove znao je imati i po 20 zaposlenih", kazao je Haraminčić, jedan od svjedoka obrane čije bi riječi trebale poljuljati USKOK-ove tvrdnje da se Sanader obogatio tek dolaskom na hrvatsku političku scenu.

No, iz njegova se iskaza doznalo i da je bivši vozač predsjednika vlade i HDZ-a Stephan Haraminčić njegov sin kojega je Sanader 2003. zaposlio u HDZ-u. Osim kao Sanaderov vozač, Shephan Haraminčić se u ovom slučaju spominjao i kao jedan od korisnika crnog HDZ-ovog fonda koji se prema tvrdnjama tužiteljstva punio novcem izvučenim preko agencije Fimi media.

Sumnje da su preko Fimi medije iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna priznali su bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica agencije Nevenka Jurak. Jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček tvrde da su žrtve političkog progona dok se HDZ brani da su se navodne nezakonitosti dogodile bez znanja regularnih stranačkih tijela.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi se trebalo ispitati čak pet svjedoka među kojima i predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:17