NOVA OPTUŽBA PROTIV BIVŠEG PREMIJERA

Sanader, Mravak i Polančec napravili štetu od čak 666 milijuna kuna!

Šibenskom TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar godinama se isporučivala struja po nerealno niskoj cijeni

ZAGREB - Optužnica u slučaju provizije Hypo banke potvrđena, optužnica za deset milijuna eura mita u slučaju Ina - MOL podignuta, a očekuje se da će uskoro USKOK protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera podići i optužnicu u slučaju Fimi-Media.

Popis okrivljenika

No, u međuvremenu bi Sanader, kako neslužbeno doznajemo, trebao dobiti i ulogu glavnog okrivljenika u aferi HEP - TLM s najvećom dosad inkriminiranom štetom od 666 milijuna kuna. Riječ je o višegodišnjim isporukama struje šibenskom TLM-u, odnosno mostarskom Aluminiju po nerealno niskim cijenama.

Za provođenje istrage u tom slučaju - kojom su početno u svibnju 2010. obuhvaćeni bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec te bivši šefovi HEP-a i TLM-a Ivan Mravak i Ivan Koštan - USKOK ima još nepunih mjesec dana. Naime, početkom studenoga istječe maksimalni rok za provođenje istrage od 18 mjeseci.

Iako su se u javnosti mogle čuti čak i spekulacije da ova USKOK-ova istraga vjerojatno neće rezultirati optuženjem, Jutarnji je iz pouzdanih izvora doznao ne samo da su istražitelji prikupili dodatne dokaze da je HEP oštećen za stotine milijuna kuna, nego da se ozbiljno razmatra da popisu okrivljenika doda i bivšeg premijera, a možda i još neke od njegovih prijašnjih suradnika.

Naime, vještačenjem, koje je po nalogu USKOK-a proveo Institut “Hrvoje Požar”, utvrđeno je da je isporukama jeftine struje Aluminiju Mostar za HEP nastupila šteta od 90 milijuna eura. Dakle, 60-ak milijuna kuna više nego što je početno utvrđeno.

S druge strane, istražitelji imaju dosta indicija iz kojih proizlazi da je Ivo Sanader i u ovoj priči vodio glavnu riječ, a da su Polančec i Mravak bili “samo” operativci koji su provodili njegove zamisli i naloge.

TLM je privatiziran 2007. kada je 80,2 posto udjela u tom šibenskom poduzeću kupio domaći konzorcij Adrijal. Odluku o tome donijela je Vlada RH. No, USKOK Polančeca tereti da je prethodno, kao predsjednik Upravnog odbora HFP-a, svjesno inzistirao na tome da se u prijedlog Vladi uvrsti ponuda Adrijala, iako je znao da je ponuda stranih investitora povoljnija.

Mravak potpisao

Isti dan kad je na Upravnom odboru HFP-a Adrijal izabran kao najpovoljniji ponuđač, Mravak je s TLM-om sklopio ugovor o četverogodišnjoj isporuci jeftine struje. Svima je bilo jasno da će TLM samo prosljeđivati struju Aluminiju Mostar. Stručne službe u HEP-u već su tada izračunale da bi zbog isporuka struje TLM-u po povlaštenoj tarifi HEP i RH mogli trpjeti godišnje gubitke od najmanje 20 milijuna eura. Stoga su u nacrte ugovora, kako bi spriječili gubitke, stavili drugačije uvjete isporuke struje. Između ostaloga, bila je uvrštena i klauzula o prekidu isporuke ako HEP bude poslovao s gubitkom. Međutim, sva ta osiguranja od rizika za HEP “ispala” su iz ugovora.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Izdvajamo