Sanader napao Sloveniju, Kosor najavila rebalans i borbu protiv krize

ZAGREB - Tko je za? - glasilo je pitanje za 9133 HDZ-ovih izaslanika okupljenih na 13. Općem saboru HDZ-a u zagrebačkoj Areni. Ubrzo je stiglo i pitanje "Tko je protiv?", a zatim i "Imali suzdržanih?". I to je bilo to: u 14.30 sati proglašeno je kako je Jadranka Kosor jedngolasno izabrana za novru predsjednicu HDZ-a.



Prije samog glasovanja okupljenima u Areni se po drugi put obratio njezin prethodnik Ivo Sanader. U vatrenom govoru istaknuo je kako je jedan od razloga njegovog odlaska i situacija oko slovenskog blokiranja ulaska Hrvatske u EU.



700 tisuća kuna stajao je trosatni spektakl imenovanja Jadranke Kosor za Sanaderovu nasljednicu. 450.000 uređenje scene, 130.000 najam dvorane, 50.000 osiguranje skupa i 20.000 kuna sendviči i voda.


'Odlazim i zbog ovog suludog slovenskog teatra'

- Poruka Ljubljani iz Arene: ni centimetra hrvatskog teritorija nećete dobiti. Nema prodaje hrvatskog teritorija. Unatoč vašoj neeuropskoj politici i politici ucjene - nećete uspjeti. Hrvatska će ući u EU i za to će morati glasovati i Slovenija - istaknuo je Sanader i dodao kako je jedina alternativa ujedinjenoj EU rat i konflikti.



Nakon toga je uslijedilo brzinsko glasovanje tijekom kojeg je i Darko Milinović izabran za zamjenika predsjednice HDZ-a. Za potrpredsjednike stranke izabrani su Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker i Petar Čobanković. Po istom je modelu i Ivo Sanader postao počasni predsjednik stranke.







Nakon ekepresnog glasovanja stranačkim kolegama i cijeloj javnosti po prvi put obratila nova predsjednica HDZ-a i buduća predsjednica Vlade.



- Velika vam hvala na povjerenju, hvala svima vama, ali prije svega hvala na povjerenju dr. Ivi Sanaderu. Kao što sam uvijek vjerovala da su njegove odluke dobre, tako sam prihvatila ovu časnu dužnost i obećala: trudit ću se iz sve snage biti dobra, hrabra predsjednica HDZ-a - rekla je Kosor prisjetila se početaka svoje suradnje s Ivom Sanaderom.







Vodit ću Vladu čvrstom ženskom rukom
- Dobro se sjećam svih teških trenutaka 2000. kad je stranka pala na 5 posto. Kad smo nas dvoje u sSaboru, kao potpredsjednici saborskih odbora dijelili jednu sobicu koju su nam dali, kad je Sanader krenuo u kandidaturu i pitao me Jadranka hoćeš li mi pomoći. Rekla sam hoću. Mnogi kažu da u politici nema prijateljstava, pravih prijateljstava. Ja ovdje pred 10.000 ljudi mogu svjedočiti da to nije tako. Sanader i ja smo postali kroz ove godine pravi prijatelji - istaknula je Kosorica i dodala: 'Dragi prijatelji, mislim da smo imali sreću što smo na čelu stranke imali dva stupa, dr. Tuđmana i dr. Sanadera. Tuđmana u obrani i oslobađanju, Sanadera u vrijeme integracija i stvaranja tolerantnijeg društva'.







Nakon što se osvrnula na stanje u stranci, u kojoj je pozvala na jedinstvo i zamolila složnu podršku, Kosorica se u govoru okrenula zadacima koji je čekaju kao predsjednicu Vlade.



FOTOGALERIJA: 13. Opći sabor HDZ-a

- Recesija je dovela do nesigurnosti svuda u svijetu pa tako i kod nas. Baš zato danas nije vrijeme za paniku, danas je vrijeme za rad. Vrijeme je za sve one projekte koje smo započeli. Moramo osloboditi znanje, kreativnost i talent. Kad bude u ponedjeljak izabrana Vlada, na posebno mjesto u središte pozornosti ću staviti gospodarstvo. I sve što moramo građanima osigurati, i mirovine, plaće, školarine… - rekla je Kosor i najavila prve poteze.



- Već danas najavljujem rebalans, koji ćemo pripremiti od ponedjeljka i do 15. srpnja dokad zasjeda Sabor ćemo ga predstaviti. Vrijeme je za teške odluke i vjerujem da će u tome svi članovi Vlade imati vašu podršku. Mora biti načina da se u Hrvatskoj lakše posluje i bude konkurentniji, čak i u ovim uvjetima. Moramo raditi da zlo recesije i krize prođe, zajedničkim radom i pameću - istaknula je buduća premijerka i najavila žestoku borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.



- Bilo je pitanje ovih dana: mogu li ja obavljati ovaj posao? Mogu, sve mogu uz vašu iskrenu potporu. Ne mogu biti Ivo Sanader, on je jedan i jedinstven, ali mogu biti Jadranka Kosor. Tu časnu priliku dao mi je Ivo Sanader. Vodit ću vladu čvrstom ženskom rukom - zaključila je Kosor, i poput svih govornika na Savoru stranke samouvjereno najavila pobjedu na izborima 2011. godine. Također, svi govornici podržali su kandidaturu Andrije Hebranga za predstojeće predsjedničke izbore.







- Pitali su me da li se bojim. Ne, ne bojim se. Zato što imam vas i svoje srce za Hrvatsku u teškim vremenima. Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto! 20 godina HDZ-a i idemo dalje! Neka nam živi HDZ i njegova Hrvatska! Zatvorimo Sabor time što ćemo svi zajedno zapjevati: Bože čuvaj Hrvatsku! - zaključila je govor i Sabor Jadranka Kosor.



Uz brojne goste na Saboru bili su i koalcijski partneri HDZ-a, ali ne i SDSS. U pozdravnom govoru, Josip Friščić, predsjednik HSS-a poručio je HDZ-u kako njegova stranka nije bila, niti će ikada biti partner koji će stvarati probleme.



Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić istaknula je kako HDZ u njezinoj stranci ima prijatelja i partnera na koejg uvijek moće računati.



Inače, novinarima je onemoguĘen kontakt sa izaslanicima u dvorani. Smješteni su u improvizirani press centar na najvišoj razini Arene odakle je nemoguĘe spustiti se u gledalište. 



Suzana Barilar, Snježana Pavić, Sanjin Španović, Veronika Rešković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:39