NOVI DETALJI

Sanader naredio: Neću crni BMW, kupite mi takav sivi!

Sanader je optužio Ivana Jarnjaka da je potpisao kupnju BMW-a koju je odobrio vrh HDZ-a

ZAGREB - Blindirani metalik sivi BMW serije 7, vrijedan 4,2 milijuna kuna koji je, prema podacima iz istrage, za Ivu Sanadera i HDZ kupio vlasnik Diokija Robert Ježić , nije jedino takvo skupocjeno vozilo kupljeno za bivšeg premijera.

Osiguranje protestiralo

Iz izvora bliskih Vladi doznajemo da je, nešto prije kupnje metalik sivog, za Sanadera kupljen istovjetan blindirani BMW koji se od njega razlikovao samo po tome što je bio crne boje. Vlada ga je 2007. godine kupila legalno, putem natječaja, za potrebe tadašnjeg premijera Ive Sanadera.

No, Sanader se u njemu nije htio voziti. Razlog je bio boja, jer se Sanader nije htio voziti u crnim automobilima. Svi njegovi automobili bili su metalik sivi. Stoga je naredio da mu se kupi istovjetan automobil, blindirani BMW potpuno jednakih performansi, u željenoj boji, nakon čega je počela malverzacija zbog koje je, uz ostalo, uhićen Robert Ježić. Tvrdi se, naime, da je Ježić Sanaderu kupio automobil, a zauzvrat za svoj Dioki od HEP-a, odnosno tadašnjeg direktora Ivana Mravka, dobio struju po cijeni nižoj od povlaštene. Sanaderovo osiguranje, tvrde naši izvori, protestiralo je protiv takve odluke.

Atentat na Pukanića

Tvrdili su da je, sa sigurnosne strane, sivi automobil potpuno pogrešan izbor jer službena kolona mora biti uniformirana, odnosno u jednoj boji, kako se nijedan automobil ne bi izdvajao kao potencijalna meta. Sanadera to nije zanimalo. Inzistirao je na sivom BMW-u.

Svoju izbirljivost Sanader je pravdao atentanom na pokojnog Ivu Pukanića, predsjednika NCL Grupe i osnivača tjednika Nacional. U jeku “afere BMW” tvrdio je da je riječ o pokušaju medija da skrenu pozornost s velikih uspjeha hrvatske Vlade. Samo četiri mjeseca nakon što je kupljen, BMW je, u jeku recesije i još jednog rebalansa proračuna, stavljen “na bubanj”, što je tada Vlada objasnila priopćenjem.

Lažni i zlonamjerni napisi

“Automobil se prodaje kako bi se spriječilo obezvrjeđivanje napora Vlade RH da rebalansom proračuna i štednjom odgovori na ekonomsku krizu. Isto tako, prodajom skupocjenog automobila vrh HDZ-a želi zaustaviti tendenciozne, zlonamjerne i lažne napise o stranci”, priopćili su. Ispostavilo se da su “zlonamjerni” napisi o “aferi BMW” pokazali način Sanaderova upravljanja državom. Ono koji su bili upoznati s kupnjom Ježićeva BMW-a za Sanadera tvrde da je Sanader imao samo jednu želju koju je rekao Ježiću: “Neka bude isti kao ovaj prije!”. To, naravno, upućuje na činjenicu da je Sanader pošto-poto htio novu limuzinu, uz uvjet da cijela operacija bude diskretna. Tako diskretna da su odmah nakon isporuke na Ježićev BMW stavili i tablice sa staroga da se ne uoči razlika.

Kupljeni crni automobil neko je vrijeme stajao u garaži, sakriven od očiju javnosti. Kasnije je postalo službeno vozilo premijerke Jadranka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:16