KOMENTAR D. BUTKOVIĆA

Sanadera više nitko ne želi. On je danas samo meta: kako politike, tako i policije

 Ronald Goršić/CROPIX

Povratak bivšeg premijera u Hrvatsku valjalo je očekivati s visokom dozom vjerojatnosti.

Da se nije vratio, Sanader bi, de facto, sam kazao da je u bijegu, te bi potvrdio da se smatra i krivično, a ne samo politički odgovornim za kaznena djela za koja se terete njegovi najbliži suradnici.

Dakle, da se barem trenutno nije vratio u Hrvatsku, Sanader bi samog sebe proglasio emigrantom, ali ne onim političke, nego više kriminalne naravi. Drugo, Ivo Sanader ima presnažan ego, da bi se tek tako povukao s javne scene. Svojim je dolaskom u Hrvatsku Sanader, barem privremeno, svim brojnim osporavateljima (a kako pokazuju istraživanja javnog mišljenja, radi se o barem 80 posto hrvatskog stanovništva) zapravo poručio: “Evo, ja sam tu, sad vidite da mi nitko ništa ne može!”

Ovdje je riječ, prije svega, o pozi, koja je bivšem premijeru, vjerojatno, bila psihološki potrebna. Vrlo je moguće da će u idućih nekoliko mjeseci, u skladu sa svojim novim međunarodnim obvezama, Ivo Sanader ponovo napustiti Hrvatsku. Pitanje je hoće li se ponovo i vratiti. Logično je špekulirati s tezom hoće li Sanader, dok je u Hrvatskoj, pokušati utjecati na ljude koji su mu bili bliski, a koji još nisu pod istragom ili, pak, na one koji jesu pod istragom ili čak u pritvoru, da ničime ne optuže svog bivšeg šefa.

Teško je povjerovati da bi to, međutim, bio glavni razlog njegova dolaska: radi se o jednom od mogućih “kolateralnih” razloga. Povratak Ive Sanadera, što je možda najvažnije, nema baš nikakvu stvarnu, dugoročniju političku težinu. Ivo Sanader, samo petnaest mjeseci poslije ostavke, više nikoga ne zanima kao političar, više ga nitko ne želi i nigdje se ne može politički aktivirati.

On je, danas, samo i isključivo meta: kako službene politike, tako i policije i tužilaštva, kao i masovnih negativnih emocija među hrvatskim građanima.

Ivo Sanader možda ne glumi kada kaže da se ne boji i da mu nitko ništa ne može.

No, ovdje moramo podsjetiti da su posve identične izjave, ne tako davno, davali i Damir Polančec i Branimir Glavaš, dok se ni bliski Sanaderov suradnik Barišić nije ponašao manje samouvjereno. Znamo gdje su sada svi oni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:00