DAVOR BLAŽEVIĆ TIGAR

Sanaderov vjerni čuvar od jučer je Orepićev zamjenik

Ostojić ga je degradirao jer je 2012. snimljen kako pomaže bivšem premijeru nakon što je on uhićen
 EPH

Za prvog suradnika ministra unutarnjih poslova, Vlahe Orepića, imenovan je Davor Blažević Tigar, javnosti poznat kao tjelesni čuvar bivšeg premijera Ive Sanadera. Blažević dolazi na dužnost zamjenika ministra unutarnjih poslova, i to iz kvote HDZ-a. Prema koalicijskom sporazumu, Most je imenovao ministra policije, a HDZ-u je ostalo odrediti njegova zamjenika.

Blažević je promociju u drugog čovjeka MUP-a dočekao u policijskom sustavu na formalnoj funkciji voditelja projekata. Do 2012. godine bio je šef MUP-ova Ureda za osiguranje, ali je odmah nakon dolaska SDP-ova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića smijenjen, a protiv njega je najavljen stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti. No, elementi stegovnog dijela brzo su se ispuhali, a od stegovnog kažnjavanja se odustalo. Tigar je ipak marginaliziran, ali tako da ga se previše ne ponižava.

Ključna veza za karijeru

Kao voditelj projekata zapravo je bio pomoćnik Ostojićevu zamjeniku Evelinu Tonkoviću. U MUP-u se govori da je trebao biti imenovan zamjenikom načelnika za temeljnu policiju Krunoslavu Borovcu, da je već prošao na internom natječaju, da je bilo pripremljeno rješenje, ali je povučeno.

Cijelu Blaževićevu karijeru obilježio je Ivo Sanader. Kao njegov tjelohranitelj Blažević se s njim jako zbližio, postali su dobri prijatelji, a taj se odnos zadržao do danas. Upravo zbog prijateljstva s bivšim premijerom zamalo je dobio nečasni otpust iz policije. Na Badnjak 2011. godine Blaževića je kamera našeg fotoreportera snimila ispred odvjetničkog ureda Sanaderova branitelja Gorana Suića. Odmah se postavilo pitanje kontakata i odnosa s optuženikom za teška kaznena djela, bivšim premijerom koji je nedavno bio pušten iz pritvora, ali uz posebne mjere opreza. No, kasnije se ispostavilo da je donio bakalar za Sanadera, ali da nije bilo neposrednog kontakta s njim, pa bi stegovna prijava propala.

Svjedočio na suđenju

Da je prijateljstvo s bivšim premijerom ostalo čvrsto i nakon što je Sanader dotaknuo dno govori činjenica da je Davor Blažević u više navrata bio svjedok na suđenjima Sanaderu te da su njegovi iskazi uvijek bili u korist bivšeg premijera. Tako je nastojao pobiti iskaz jednog od glavnih svjedoka u aferi Fimi-Media, HDZ-ova rizničara Mladena Barišića. Govorio je kako njih dvojica nisu bili prijatelji, tvrdio da Sanader nikada nije tražio da ga se ne čuva, da nikada nije koristio Vladin zrakoplov u privatne svrhe. Sanadera je opisivao sudu kao ozbiljnog vjernika koji je uredno išao na misu.

Kada je Sanader postao premijer, Tigar je najprije bio njegov osobni tjelohranitelj i voditelj tima koji je osiguravao premijera, dok je šef Ureda za osiguranje bio Miljenko Radnić. Njih dvojica su dobro surađivali i razumjeli se, a Radnić je bio smijenjen nakon što je u javnost izbila afera sa Sanaderovim skupocjenim blindiranim BMW-om. Naime, za aferu s tim BMW-om se ne bi ni znalo da osiguranje u Sloveniji nije okrznulo automobil na žardinjerama. Nakon toga je isplivalo da je automobil kupljen za 300.000 eura te da je isplaćen kešom koji je navodno u torbi bio prenesen u Njemačku. Kasnije se pokazalo da je blindirani srebrni BMW kupljen novcem iz Fimi-Medije. Radnić je na sudu svjedočio o tom vozilu, a bit njegova iskaza bila je da nije bio prisutan niti je pomagao u izboru automobila u kojem se vozio Sanader. No, nakon izbijanja afere Radnić je smijenjen, a na njegovu funkciju bio je postavljen Davor Blažević Tigar.

Opsturirana istraga

Premda su ljudi iz osiguranja kojima je Tigar bio nadređen radili stvari koje su nedopustive za policiju, nikada protiv njih nije ništa poduzimao. Uprava za poslove sigurnosti čak je opstruirala istragu protiv Ante Bralića, jednog od njihovih zaposlenika koji su brinuli za sigurnost premijera. Bralić je bio uhićen u akciji u čijem je središtu bio Dražen Golemović, kum pokojnog Vjeke Sliška, koji je oženio njegovu udovicu. Kao zaposlenik MUP-a Bralić je pogodovao Golemoviću pa je tako ljeti, kada su bile velike gužve na naplatnim kućicama u Lučkom, pred Golemovića koji bi dolazio iz Istre u Zagreb slao policijsku pratnju, a ona ga zaustavnom trakom pod rotacijskim svjetlima uvodila u grad bez čekanja.

Sporna ljetovanja

Policija mu je bila na usluzi i tijekom boravka u Zagrebu, a Bralić je zauzvrat ljetovao na Golemovićev račun. U vrijeme kada su Upravu za poslove sigurnosti vodili Radnić, a kasnije Tigar, ona je bila postavljena u MUP i pod izravnom ingerencijom ministra policije, a kasnije je prebačena u Ravnateljstvo policije gdje spadaju i ostale policijske jedinice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:15