TJEDAN U 10 PITANJA

SANJA SARNAVKA ZA JUTARNJI O KRISTINI MANDARINI 'Ona bar nešto radi, za razliku od onih influencerica koje ne znaju ni sastaviti rečenicu'

Sanja Sarnavka, predsjednica Zakladne uprave Solidarna govori o Kristini Mandarini
 Srđan Vrančić / CROPIX, Marko Miščević / CROPIX

1. Gospođo Sarnavka, kako ste doživjeli medijsku eksploziju tekstova o Kristini, prodavačici mandarina koja je svojom pojavom značajno povećala prodaju na štandu?

- Moram priznati da me čak jedan muškarac upozorio na te odvratne i seksističke tekstove po portalima. Očito je neki od novinara vidio Kristinu kako prodaje mandarine koristeći svoje atribute koji su vidljivi i iz satelita. Možda njoj ta medijska slika i godi, ali stvarno mislim da bi daleko iza nas trebao biti taj pristup da je žena tijelo, cice. Kao da su muškarci još bebe pa ih cice fasciniraju. Meni je to tužno.

2. Je li to zapravo definicija one stare dilema da li djevojka ima pravo od sebe napraviti seks simbol jer je njena slobodna volja da radi što želi sa svojim tijelom, ili je to iskorištavanje žena?

- Ovisi. Kada smo radili u BiH dokumentarac o estradi ‘Posao snova’, sjećam se jedne ključne rečenice koju je rekla Lepa Brena. Lako je skinuti se, ali treba znati što s tim raditi, jer dolaze mlađe i ljepše. Ako žena svjesno ulazi u to, i zna da će to raditi neko vrijeme, onda je to njen izbor i njoj na dušu, Lepa Brena je uspjela i postala multimilijunašica, a ova će Mandarinka biti pet dana popularna, tko zna što će biti s njom, a to će joj ostati za cijeli život.

3. Iz vaše bivše udruge B.aB.e. špotaju medije da su neodgovorno odabrali događaj i potiču seksizam. Međutim, ona kod medija potiče čitanost i nije li to primjer djevojke koja radi i ne stidi se svog rada?

- Vi niste otišli snimiti nekoga tko radi i niste uzeli neku staricu. Niste je snimili jer radi. Da mediji imaju i neke druge sadržaje bili bi i čitani. Nekada nisu imali takve sadržaje pa su bili čitani. Zavisi na koju publiku se ide. Ako im stalno nudiš takve sadržaje onda oni jedini i imaju čitanost.

4. Snimljena je i zato što radi i odlično prodaje te mandarine. Za mene je ipak velika razlika između nje i influencerica koje se hvale koliko zarađuju prodajući svoje dekoltee i guzove slikajući se u skupim hotelima ili restoranima. Vidite li vi tu razliku?

- Naravno da vidim, i ta razlika je ogromna. Ona barem nešto radi, stoji na cesti i prodaje. Druga je stvar što smo mi došli do toga da slikanjem na društvenim mrežama mogu dobro zarađivati i djevojke koje ne znaju sastaviti niti jednu prosto proširenu rečenicu.

5. Nedavni prosvjed medicinskih sestara sjetio me na seksizam bivšeg ministra koji je rekao kako “volimo da su sestre u pripijenom”. Sad je neka sestra nosila transparent na kojem piše da bi se rado udala, ali ne stigne jer mora stalno raditi. Što bi to pak bilo?

- Mislim da je to najlošiji transparent na prosvjedu. Ne znam što ta sestra misli, da su pacijenti loša roba, pa može se i za nekoga od njih udati. Meni se svidio transparent na kojem piše kako se za jedno tako odgovorno zanimanje ne može naći novac, a na Agrokor i Croatia Airlines su potrošene državne milijarde. To je posljedica društvenog stava kako je svako zanimanje u kojem prevladavaju muškarci shvaćeno ozbiljno, a ona zanimanja u kojima ima više žena su podcijenjena. Trebalo bi razoriti svijet u kojem jedna Šuica ima više od 20.000 eura, a plaća sestre je manja od 1000. To je svinjarija sustava. Nadam se da sestre neće odustati i da ćemo konačno i mi građani pomoći da ostvare svoja prava.

6. Vidite li kakve promjene u javnom diskursu nakon usvajanja Istanbulske konvencije?

- Da, ali samo u diskursu premijera kojeg kasnije slijede svi ministri. Tražimo i čekamo praktičnu primjenu, ali nje još uvijek nema. Još nasilnici dobivaju male kazne, još žrtve teško izlaze iz nasilja, a ako i izađu onda nemaju nikakvu pomoć od države.

7. Neki su seksizmom doživjeli i vaše primjedbe da predsjednica voli biti blizu uniforma. Na što ste mislili?

- Na to da sam ja mirovnjakinja i da mi je strano bilo kakvo divljanje oružjem, a kod nje je to baš izraženo. Ona gdje god stigne hvata se oružje i uživa se slikati s njim. Uz oružje nasilje je stalno u porastu. Inače, mrzim i muškarce s oružjem pa se ne može reći da je to seksizam, ha-ha.

8. Jesu li žene imale kakve koristi od pet godina žene na Pantovčaku?

- Neke vjerojatno jesu, ali one koje misle kao ja nisu sigurno. Mislim da ona nije napravila ništa konkretno, nego samo ostvarila svoje vrtićke snove da obiđe svijet, upozna poznate i slavne, a za nas obične smrtnike ništa. Osobno sam se uvjerila kako ni oko Istanbulske konvencije nije imala stava. Njen najveći problem općenito je da nema stava oko ničega, jutros jedno, navečer nešto drugo...

9. Za mladu aktivisticu Gretu Thunberg, Putin je rekao kako je žalosno da se dijete koristi za nečije interese. Što mislite o njenom fanatičnom aktivizmu u kojem je čak i napustila školu uz dopuštenje majke?

- Moram priznati da sam bila zgrožena komentarima Putina, pa i običnih građana. Bili su to jezivi komentari puni govora mržnje i nerazumijevanja. Pročitala sam i pismo potpore njenog profesora iz škole, a ona ima roditelje i nastavnike da se pobrinu da ne bude izmanipulirana. To što je dosad ona postigla je fascinantno i ja joj se divim.

10. Na kojem slučaju sada radite u zakladi Solidarna?

- Bavim se rješavanjem problema jedne divne i hrabre mlade žene koju je bivši partner pokušao ubiti, ali građani su joj uspjeli spasiti život. Ostala je dijelom invalid i uspjela se prekvalificirati i naći posao s kojim se sama brina o svoje dvoje djece. Tako pozitivnu osobu još nikad nisam srela. Ja joj pomažem da se snađe, i nadam se da će ta priča završiti jednim velikim osmijehom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:13