DIPLOMACIJA

SARAJEVSKI MEDIJI OBJAVILI TKO ĆE BITI NOVI VELEPOSLANIK RH U BiH: Naslijedit će čovjeka koji je opozvan nakon skandala

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2019. u 12:31

SRNA

Ivan Del Vechio (prvi slijeva) s Miloradom Dodikom (u sredini)

 

Karijerni diplomat u hrvatskom MVEP-u i nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskome veleposlanstvu u Srbiji Ivan Sabolić bit će novi hrvatski veleposlanik u BiH, piše u srijedu sarajevski Dnevni avaz.

Avaz navodi će na toj dužnosti Sabolić kao sedmi veleposlanik u BiH zamijeniti Ivana del Vechija, te zasjesti u "vruću“ veleposlaničku fotelju u Sarajevu, nakon što je Del Vechio  opozvan jer je kao jedini veleposlanik neke države članice EU-a bio  9.siječnja  u Banjoj Luci na ceremoniji obilježavanja Dana RS  koji je Ustavni sud  BiH proglasio neustavnim.

Imenovanje Ivana Sabolića očekuje se uskoro, u paketu s još nekoliko veleposlanika Hrvatske u svijetu, piše Dnevni avaz.

Taj list otkriva da je službeni Zagreb već poslao upit Predsjedništvu BiH u vezi s agremanom na imenovanje novoga veleposlanika.

Slanjem karijernog diplomata, smatraju Avaz, Zrinjevac želi Sarajevu poslati poruku da za svoga predstavnika šalje iskusnu osobu,  a ne veleposlanika koji je tu privilegiju dobio zbog političkih  zasluga.

Sabolićev prethodnik Del Vechio bio je veleposlanik Hrvatske u BiH  od  1. listopada 2013. i na tu je poziciju došao na preporuku tadašnjega  premijera RH Zorana Milanovića  i uz  suglasnost tadašnjega predsjednika RH Ive Josipovića, podsjeća Avaz.   

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo