DOBRI ODNOSI

SASTANAK U BEOGRADU Jakovčić kod premijera Aleksandra Vučića: 'Dao sam podršku Srbiji na putu za EU'

Jakovčić je član Delegacije Europskog parlamenta za Srbiju i Albaniju
 Darko Tomaš

Bivši istarski župan, a sada zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu, Ivan Jakovčić, u četvrtak se u Beogradu susreo i razgovarao s Aleksandrom Vučićem, šefom Vlade Republike Srbije.

Jakovčić je poručio da će se osobno zalagati za kvalitetnije odnose između Hrvatske i Srbije te “svakako podržati Srbiju na njezinu putu ka Europskoj uniji” i usput pohvalio Vučićevo zalaganje na području gospodarstva. Usto je Jakovčić naglasio da je realna ambicija Vlade Srbije završiti tehnički dio pristupnih pregovora s EU do 2019. godine.

S druge strane, Vučić je istaknuo značaj dobrih odnosa Srbije i Hrvatske te “izrazio zahvalnost na posjetu zastupnika Europskog parlamenta Ivana Jakovčića”, kojeg je izvijestio i o štetama nastalim nedavnim poplavama.

U petak poslijepodne Jakovčić je bio u Poreču i u razgovoru za Jutarnji objasnio je motive susreta sa srpskim premijerom. U načelu, radilo se o privatno-političkom sastanku, zbog čega nekadašnji predsjednik IDS-a nije htio dublje ulaziti u detalje razgovora.

- Aleksandar Vučić i ja se poznajemo od ranije, a osobno mislim kako je važno da Srbija u nekoj perspektivi postane članica Europske unije. Vučić i njegova vlada su sigurno proeuropski orijentirani i treba podržati njihovu politiku, makar se Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i trebat će neko vrijeme da se stabilizira. Što se mene tiče, potpuno ih podržavam jer su zauzeli pozitivan kurs - rekao je Jakovčić.

U Europskom parlamentu Jakovčić je član Odbora za regionalni razvoj i zamjenik u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Usto je član Delegacije Europskog parlamenta za Srbiju i delegacije za Albaniju. Nedavno je glasao za Junckera kao novog predsjednika Europske komisije.

- Dobro je i što je rekao o proširenju Europske unije. Pozdravljam odluku da će Europska komisija, na čelu s Junckerom, posvetiti posebnu pažnju jugoistočnoj Europi - izjavio je Ivan Jakovčić.

‘Realno je da se pridružite Uniji tek iza 2020. godine’

Jakovčić i Vučić razgovarali SU o tome kako Beograd gleda na sukob Zapada i Rusije, ali i o situaciji u regiji. Čini se da je Vučić uvjeravao hrvatskog političara kako Srbija želi zadržati ekvidistancu između EU i Rusa, ali strateški, Vučić nedvosmisleno namjerava Srbiju približiti Europskoj uniji. Jakovčić ga je upozorio kako nema šanse da se to dogodi prije 2020. Vučića to ne veseli, ali shvaća da je takva realna situacija, pojašnjava Jakovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:30