HELIKOPTERI ZA HRZ

SASTANAK U WASHINGTONU Umjesto ruskih Mi-8, Ministarstvo obrane želi kupiti polovne američke Black Hawke

Problemi s remontom ruskih helikoptera ubrzali su pregovore

Ministar obrane Ante Kotromanović razgovarao je za nedavnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom o nabavci polovnih transportnih helikoptera Black Hawk.

Na susretu na kojem je bio i predsjednik Ivo Josipović razgovaralo se o hrvatskoj ovisnosti o ruskom plinu, a ministar obrane Kotromanović otvorio je i temu o hrvatskoj ovisnosti o ruskoj vojnoj tehnici, prije svega u zrakoplovstvu. Oružane snage trenutno posjeduju ruske transportne helikoptere Mi-8 i Mi-117Sh te borbene avione MiG 21 te su svi remonti i nabava rezervnih dijelova ovisni o Rusiji ili, u slučaju aviona, o Ukrajini.

Koliko je tehnološka ovisnost o Rusiji za članicu NATO-a problematična pokazao je remont šest transportnih helikoptera Mi-8 koji je trenutačno u tijeku.

Četiri helikoptera uspješno su remontirana, a dva ne mogu biti dovršena jer kamioni s rezervnim dijelovima u Sevastopolju u Ukrajini već dva i pol mjeseca čekaju dozvolu tamošnje vlasti da krenu prema Hrvatskoj. Stoga se u Ministarstvu obrane i preko vlasti u Moskvi pokušava naći rješenje za taj problem, a s druge strane u tijeku su konzultacije sa zavodima u Bjelorusiji i Češkoj o nabavi dijelova.

Sve to događa se u trenutku kada se Ministarstvo obrane priprema za remont sljedećih šest transportnih helikoptera, za što određene tvrtke iz Rusije već iskazuju interes. Osim toga, 2016. godine na remont moraju i helikopteri Mi-117Sh.

Ministar Kotromanović sve je to prezentirao američkom potpredsjedniku koji se složio da je to velik problem te se krenulo u tehničke razgovore. Kotromanović je sa suradnicima otišao u helikoptersku bazu Nacionalne garde Minnesota, s kojom Hrvatska surađuje već 10 godina.

Sa zapovjednikom Garde generalom Richardom Nashom razgovarano je o mogućnosti prodaje 7-8 godina starih helikoptera Black Hawk. Hrvatska strana načelno je zainteresirana za 15 tih helikoptera, a cijena za sada nije definirana. Amerikanci bi uz helikoptere ponudili svu logističku potporu te obuku pilota i tehničara, a opskrba rezervnim dijelovima bila bi sigurna.

Hrvatska strana sada mora definirati svoje potrebe, a nabava bi se mogla realizirati u sljedeće tri-četiri godine, kako bi istjecali resursi sadašnjim ruskim helikopterima. O cijelom aranžamanu kupnje helikoptera više će se znati kada američki ministar obrane Chuck Hagel posjeti Zagreb, što se očekuje do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:02