POTVRĐENI DOBRI ODNOSI

SASTANCI U SPLITSKOJ VOJARNI: Ministar Krstičević razgovarao s kolegama iz Filipina i Gruzije

 
Damir Krstičević
 Nikola Vilic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je u četvrtak u splitskoj vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" bilateralne sastanke s ministrom obrane Republike Filipini, Delfinom Lorenzanom, i ministrom obrane Gruzije, Levanom Izorijem, u sklopu posjeta dvaju izaslanstava Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji - ASDA 19 (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) u Splitu.

Na sastanku s filipinskim ministrom Lorenzanom potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Filipina, a ministri su razgovarali o perspektivama daljnjeg intenziviranja bilateralne obrambene suradnje te o aktualnim globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima, priopćeno je večeras iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Ministar Krstičević upoznao je ministra Lorenzanu s aktualnostima u radu Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske, te s aktivnim doprinosom Republike Hrvatske kao članice NATO-a, UN-a i Europske unije u očuvanju globalne sigurnosti.

Također ministar Krstičević i ministar obrane Republike Filipini Lorenzana potpisali su “Memorandum o suglasnosti o obrambenoj suradnji između Ministarstva nacionalne obrane Republike Filipini i Ministarstva obrane Republike Hrvatske“, navodi se u priopćenju.

Nastavak suradnje u pripremama Gruzije za punopravno članstvo u NATO-u

Na bilateralnom sastanku s gruzijskim ministrom Izorijem također su potvrđeni dobri bilateralni odnosi dvaju prijateljskih država, izražena je želja za daljnjom suradnjom te su ministri razgovarali o sigurnosnoj situaciji i izazovima u područjima jugoistoka Europe i Južnog Kavkaza, kao i o nastavku suradnje u procesu izgradnje obrambenih sposobnosti i pripremama Gruzije za punopravno članstvo u NATO-u.

Ministar obrane Krstičević pozdravio je gruzijske reforme koje su provedene u skladu s euroatlantskim aspiracijama te naglasio kako je Republika Hrvatska otvorena za suradnju u pogledu prijenosa hrvatskih iskustava na putu pristupanja Gruzije NATO-u i EU.

Ministar Izoria zahvalio je Hrvatskoj zbog doprinosa izgradnji obrambenih sposobnosti Gruzije sudjelujući u NATO tečajevima engleskog jezika za pripadnike OS Gruzije i tečajevima za časnike obavještajne struke te su se ministri u Splitu susreli s dva gruzijska časnika koji su na školovanju u Republici Hrvatskoj.

Ministar Krstičević i ministar Izoria potpisali su Zajedničku izjavu koja simbolizira predanost jačanju dobrih bilateralnih obrambenih odnosa dviju država.

U sklopu ovogodišnjeg, petog po redu, izdanja ASDA-e, filipinska i gruzijska izaslanstva održala su sastanke s nekoliko hrvatskih tvrtki obrambene industrije, priopćili su iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:44