NENAJAVLJENI POSJET

SAUDIJSKI PRINC U ZAGREBU Ima 20 milijardi dolara, zakupio je polaEsplanade i želi ulagati u Hrvatsku

    AUTOR:
    • Bisera Fabrio

  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2014. u 07:00

Marko Todorov/Cropix

Saudijski princ u Hrvatsku je došao iz Monaka, gdje se družio s princom Albertom II.

Najbogatiji Saudijac, “arapski Warren Buffet”, unuk prvog saudijskog kralja, princ Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud došao je u Zagreb u ponedjeljak u pratnji svojih tridesetak suradnika kako bi napravio kratki predah tijekom svoje europske turneje - bio je donedavno u Monte Carlu - i saznao kakve su mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj te u kojim sektorima.

Međutim, dolazak u Zagreb, a kasnije i putovanje po ostalim dijelovima Hrvatske relativno je “low-profile” karaktera jer se princ želi i odmoriti - državne institucije ne znaju da je ovdje, kako je Jutarnji uspio doznati, i slobodno vrijeme provodi vozeći bicikl po gradu, zajedno sa svojim suradnicima, a najviše se zadržao na Zrinjevcu. Dok je državni vrh bio na proslavi Dana domovinske zahvalnosti, princ je sretno pedalirao po centru metropole.

Odsjeo je u zagrebačkom hotelu Esplanade u predsjedničkom apartmanu.

Delegacija broji tridesetak ljudi, princ je u Zagreb došao svojim službenim Boeingom 747 koji je u zračnoj luci Zagreb, i bit će ovdje nekoliko dana, s time što planira obići i ostale dijelove naše zemlje, a vjerojatno i druge države u regiji. Kako Jutarnji list doznaje, princ nije planirao nikakve službene sastanke, više je tu kako bi sam vidio odgovaraju li mu Zagreb i Hrvatska te stvorio neki svoj dojam o zemlji u koju dolazi prvi put.

FOTOGALERIJA

Saudijski princ poznat je kao čovjek koji voli putovanja, poslovne izazove i ulaganja. U situaciji kada Hrvatska vapi za stranim investicijama i ulaganjima, dolazak princa mogao bi biti izvanredna prilika za suradnju, kazali su nam oni koji su upućeni u njegov dolazak, ali samo površno.

Kao dječak bježao je iz obiteljske rezidencije na dan-dva i rado spavao na stražnjim sjedalima automobila koji nisu bili zaključani. Disciplini i redu naučio se kasnije, na vojnoj akademiji u Rijadu, ali od oca, bivšeg saudijskog ministra financija i kraljeva sina, naslijedio je tu liberalnu crtu koja će ga kasnije pratiti. Njegova je majka Libanonka, kći prvog libanonskog premijera, a roditelji su se rastali kada je princ Alwaleed imao samo sedam godina.

Školovao se u Americi, iz koje se vratio 1979. godine, i uz obiteljsku pozajmicu od 300 tisuća dolara, pokrenuo svoj vlastiti biznis. Otac mu je dao još dodatnih 30 tisuća dolara kao dar i kupio mu kuću.

Kompaniji koju je tada stvorio - Kingdom Holding Company - KHC - ostao je vjeran do danas, a ona je izrasla u jednu od dvije tisuće najmoćnijih kompanija svijeta. Mnogo vremena provodi u meditaciji i čitanju Kur’ana. Zalaže se za prava žena i nastoji preko svojih zaklada pomoći stvaranju bolje perspektive za žene unutar arapskog svijeta. U njegovom najužem timu nekoliko je žena koje s njim rade.

Njegova kompanija ulaže u “najbolje od najboljih” iz svijeta biznisa, kako to stoji na web stanici kompanije, a princ je i 80-postotni vlasnik Rotana grupe, koja ima 12 televizijskih kanala, i čiji je 19-postotni vlasnik 21 Century Fox.

Saudijski princ u Hrvatsku je došao iz Monaka, gdje se družio s princom Albertom II.

Oni koji su imali priliku zaviriti u njegovo golemo carstvo - a princ nije politička osoba, nego za sebe voli reći da je biznismen i filantrop - kažu da ga je teško pratiti. Njegovi zaposlenici i najvjerniji suradnici nemaju vremena za privatni život. Princ ide spavati tek u četiri ujutro i onda spava samo četiri sata, jede jednom dnevno, oko osam navečer, i u Rijadu živi u rezidenciji koja ima 420 soba. Na raspolaganju ima nekoliko privatnih aviona, među njima i Boeing 747, dosta nalik onome koji ima američki predsjednik kao svoj službeni zrakoplov, s time što njegov, navodno, ima čak i tron.

Iako nije politički eksponiran, princa u drugim zemljama, a naročito u Sjedinjenim Državama, smatraju glasom Rijada. Tako je nedavno u intervjuu za Wall Street Journal rekao kako Sjedinjene Države nemaju svoju vanjsku politiku koja bi bila jasno definirana i strukturirana, već da je u potpunom kaosu, a to države Bliskog istoka itekako osjećaju.

Saudijski princ želi biti filantrop; 59-godišnji princ uplatio je, primjerice, među prvima 17 milijuna dolara žrtava tsunamija 2004. godine, ali kada je ček poslao bivšem njujorškom gradonačelniku Rudiju Giulianiju nakon tragedije 11. rujna, uz koji je napisao kako se nada da će Sjedinjene Države ponovno razmisliti o svojoj politici prema Bliskom istoku i imati umjereniji stav prema Palestincima, Giuliani mu je pristojno vratio ček na kojemu je bila brojka od deset milijuna dolara. Ujedno pokreće i svoju prvi news televizijski kanal - Al Arab News Channel koji će imati sjedište u Bahreinu, i bit će izravno konkurencija Al Jazeeri i Al Arabiyi.

U 30 GODINA DONIRAO VIŠE OD 2,4 MILIJARDE

Forbes ga je proglasio 26. najbogatijim čovjekom svijeta, ali s uredništvom mjesečnika princ je u sudskom sporu jer su podcijenili njegovu vrijednost - a napisali su da je ‘težak’ 20 milijardi američkih dolara. Ipak, njegovi suradnici vole citirati da ga je upravo taj časopis proglasio jednim od najkreativnijih i najpametnijih investitora u svijetu jer je prvi počeo ulagati u nekretnine, a zatim u financijski sektor, baš u vrijeme kada je to trebalo napraviti kako bi se steklo bogatstvo. Princ je proputovao 150 zemalja i upoznao 250 državnika i svjetskih lidera - pojašnjava u svojoj osobnoj filozofiji. Vjeruje da je njegova dužnost promicati pomirenje i međusobno razumijevanje. Pritom je u proteklih 30 godina donirao više od 2,4 milijarde dolara pomoći različitim državama, od A do Z - odnosno od Afganistana do Zimbabvea.

Izdvajamo