KOLAPS ZDRAVSTVA

'SAV NOVAC DAJEMOZA PLAĆE DOKTORIMA'Bolnice su na rubu: Nemajuza režije, lijekove, ni zavoje!

Od 1. siječnja na snazi je povećanje plaća liječnika koje je ugovorila HDZ-ova Vlada

Više nemamo dovoljno novca! Od 9,9 milijuna mjesečnog limita, čak 9,4 milijuna odlazi na plaće. Za ostale troškove, od lijekova do pokrivanja troškova za komunalije, od limita ostaje samo pola milijuna kuna - kaže Dragutin Kopasić, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec .

Ionako teško financijsko stanje u bolnicama dodatno se zakompliciralo 1. siječnja ove godine kad se granski kolektivni ugovor počeo u potpunosti primjenjivati.

Nov način obračuna

Izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti i novim kolektivnim ugovorom za zdravstvo, koji je potpisan u listopadu 2011., dežurstvo i pripravnost obračunavaju se kao prekovremeni rad. To za liječnike uglavnom znači veća primanja, a za bolnice potpuni financijski kolaps.

Od 1. siječnja, kad se kolektivni ugovor počeo primjenjivati u potpunosti, izdaci za plaće dramatično su porasli. Iako se osnovica plaće i koeficijenti nisu mijenjali, novi način obračuna dežurstava i pripravnosti doveo je bolnice na rub propasti.

Liječnik specijalist s 15 godina staža u prosincu je, na primjer, dobio 15.739 kuna, a u siječnju 18.155 kuna neto. Odradio je jednak broj dežurstava kao i u prosincu, ali je za to dobio čak 2500 kuna više.

- U prosincu sam bio kod ministra zdravlja kako bih upozorio da je nemoguće voditi bolnicu na ovakav način. Za svakog zaposlenika, a imamo ih 760, plaća je u prosjeku porasla oko sedam posto. Liječnici su, naravno, najviše profitirali - kaže Kopasić.

Smanjenje limita

Kolektivni ugovor, kaže, ima cijeli niz nelogičnosti. Kao primjer navodi da svi zaposlenici Odjela pulmologije imaju 25 posto dodatka na plaću jer su u dodiru s tuberkulozom.

- To je nelogično jer pacijenata koji boluju od TBC-a imamo najviše deset godišnje. Dodaci po ovakvom kolektivnom ugovoru kreiraju oko 60 posto plaće, a to je previše - smatra Kopasić.

I ravnatelj dubrovačke Opće bolnice, Branko Bazdan, smatra da je uz novi kolektivni ugovor financijsko stanje bolnica neodrživo. Naime, smanjenjem limita i povećanjem izdataka za plaće bolnica je od 1. siječnja ostala “kraća” za čak milijun kuna.

- To nas dovodi u velike probleme te smo zatražili sanaciju - objašnjava Bazdan.

Za plaće više od budžeta

Možda najdramatičnija situacija je u Općoj bolnici u Koprivnici: njihov mjesečni limit iznosi 10,3 milijuna kuna, a izdaci za plaće 10,4 milijuna kuna!

- Osim limita, dobijemo i milijun i 600 tisuća kuna od dopunskog osiguranja, ali novi kolektivni ugovor itekako nas košta. Uz toliko izdvajanje za plaće vrlo je teško raditi. Situacija u zemlji je kritična pa sada nije vrijeme za ‘korekcije’ plaća - tvrdi ravnatelj koprivničke bolnice Petar Stapar.

Bez pola milijuna kuna mjesečno ostala je i Opća bolnica Karlovac.

- Stanje je neodrživo. Limit nam je smanjen za sedam posto, a plaće nas koštaju pola milijuna kuna više. Istodobno rastu cijene komunalija. Broj postupaka i cirkulacija pacijenata ne smanjuju se. Štoviše, povećavaju se jer postajemo sve bolesnija nacija - kaže ravnatelj Nedjeljko Strikić. Ističe da je dodatni namet i PDV na lijekove.

Naime, do početka 2013. na lijekove se nije plaćao porez, a sad on iznosi čak pet posto.

Dodaci na dežurstva

Novi obračun dežurstava tijekom 2012. (dok se kolektivni ugovor nije primjenjivao u potpunosti) državni je proračun stajao 80 milijuna kuna. U 2013. se svota povećava tako da će se za plaće izdvajati vrtoglavih 250 milijuna kuna.

Naime, do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora dežurstva su se isplaćivala na osnovicu plaće, i to: ako je dežurstvo bilo radnim danom, dodavalo se 9 posto, petkom, subotom i nedjeljom 13 posto, a praznikom 18 posto. Sada se prekovremeni sat ne računa na osnovnu plaću, već mu u to ulaze svi dodaci i na to se dodaje 50 posto.

U dodatke se ubrajaju uvjeti rada (5 - 25 posto), vjernost službi (4 - 10 posto), odgovornost (10 posto), popodnevni rad (10 posto), magisterij (8 posto), doktorat (15 posto) i noć (40 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:38