POVRATAK U ŠKOLU

SAVJETNIK B. DIVJAK Nikakve ankete o potencijalnom odlasku u školu nisu došle od Ministarstva obrazovanja. Nije moguće dati odgovor što će biti 11.5.

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček bio je gost današnjeg N1 Studija uživo gdje je razgovarao o obrazovanju u vrijeme koronavirusa.

- Jučer je donesen zaključak Vlade o tri faze popuštanja mjera. Svaki datum početka nove faze ovisi o rezultatima prethodne faze. U sljedeća dva tjedna dobit ćemo konkretne analize epidemiologa na koji se način moraju provesti sigurnosne mjere tako da učenici mogu boraviti u školama. Već smo imali sastanak vezano za to, a uskoro ćemo imati konkretne informacije koje ćemo podijeliti, kazao je savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček referirajući se na tri faze mjera popuštanja koje je jučer usvojila Vlada.

Kazao je kako će se razraditi scenariji za različite epidemiološke situacije.

- Ono što ćemo dobiti od epidemiologa su preporuke u kojem slučaju djeca ne dolaze u školu. Bit će jasno raspisano tko ima objektivne razloge za nedolazak, ali treba uzeti u obzir i subjektivne razloge roditelja, kazao je.

Kazao je i kako će Škola na Trećem ići dalje, dok će učitelji u školama raditi s onom djecom koja će dolaziti u škole.

Dodao je i kako nikakve ankete o potencijalnom odlasku u školu nisu došle od Ministarstva obrazovanja. Dakle, MZO nije tražio da se roditelji izjasne hoće li njihova djeca 11. svibnja krenuti u školu jer znaju da je to sada teško reći zbog nepredvidivosti situacije.

- Ni nismo slali ankete. Dapače, mi smo jučer nakon sjednice Vlade sazvali virtualni sastanak s ravnateljima. Na sastanku je bilo više od 1450 sudionika. Zbog toga nas još više iznenađuje anketa Grada Zagreba jer nije moguće dati odgovor na anketu što će biti 11. svibnja. Takav nalog nije išao od Ministarstva, kazao je Košiček.

- Svi moramo biti svjesni da je ovo izvanredno stanje u kojem smo se našli. Temeljem anketa koje smo proveli među ravnateljima i učiteljima pokazano je da su se mnogi snašli mnogo bolje nego što su očekivali. Što se učenika tiče, neki su naravno zadovoljni, nekima nedostaje škola.

- Naravno da ovo ne može zamijeniti škola, ali kada se sve podvuče i vidimo kako su druge zemlje radile da je naš sustav odradio jako dobar posao i možemo biti ponosni na to, kazao je.

Što se tiče osiguravanja minimalnih higijenskih standarda, bit će organiziran sastanak s osnivačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:40