AFERA

“SC osnovao catering službu, a ima subvencioniranu prehranu”

 Tomislav Krišto / CROPIX

Nakon objave izvješća o sanaciji Studentskog centra u Zagrebu s opisanim malverzacijama zbog kojih je SC, kako se procjenjuje u izvješću koje je objavio Jutarnji, oštećen za nekoliko stotina tisuća kuna fiktivnim papirnatim zaduživanjem namirnica za kolače koje nisu stigle u skladište Prehrane SC-a, Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara zatražio je nadzor Državne revizije i istragu DORH-a.

“Treba ispitati što je radio odjel ‘kontrolinga’ cijelo to vrijeme i propitati predsjednika i članove Sanacijskog vijeća SC-a kako im je promakla činjenica da se u SC-u osnovala djelatnost cateringa, i to protuzakonito, jer skladišta i nabava subvencionirane i nesubvencionirane prehrane nisu odvojena”, pitaju u jučerašnjem priopćenju. U njemu navode da treba ispitati kako je utrošen novac za sanaciju SC-a.

Poznato je, ističu, da je dug početkom sanacije iznosio 121 milijun kuna, da je SC-u transferirano oko 150 milijuna kuna, a sanacija još nije dovršena, i to najviše zbog minusa u djelatnosti Prehrane koju, kako tvrde u Sindikatu, već pet godina vodi sadašnji sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak. U Sindikatu pitaju: Kako to da Bošnjak, koji je na mjesto sanacijskog upravitelja došao s mjesta pomoćnika ravnatelja SC-a za prehranu, a na to mjesto s mjesta upravitelja radne jedinice Vanjski pogoni, cijelo vrijeme nije znao za malverzacije?

- Želi li ovime reći da je 25 godina znao za takve pogreške i nikad ih nije prijavio? Što je radio tih pet godina, tri kao pomoćnik za prehranu i dvije kao sanacijski upravitelj te istovremeno vodeći Sektor prehrane pod čiju je nadležnost stavio skladišta, ako takvu malverzaciju nije uočio? - pitaju u Sindikatu.

Navode da im nije jasno zašto u SC nije pozvana Državna revizija, nego se sredstva troše na privatne revizorske tvrtke koje je angažirao Bošnjak. Također bi voljeli saznati odgovor i zašto Bošnjak nikoga nije imenovao na poziciju pomoćnika sanacijskog upravitelja za prehranu nakon što je stupio na poziciju sanacijskog upravitelja. Iako smo tražili reakciju sanacijskog upravitelja Bošnjaka, jučer je nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:47