NESLAGANJE SA DEKLARACIJOM

SDP BiH pridružio se osudama na račun Hrvatske: 'Ovo je potvrda da nikada nisu odustali od destruktivne politike prema BiH'

Denis Bećirović
 Wikipedia

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u subotu se pridružila oštrim osudama Hrvatske zbog donošenja saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH uz ocjene kako je to čin "agresivnog upletanja" u unutarnje poslove BiH.

"Usvajanjem deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH Hrvatski sabor je narušio Daytonski mirovni sporazum što je zapravo samo formalna potvrda činjenice da Hrvatska nije odustala od destruktivne politike prema BiH", stoji u priopćenju dostavljenom medijima iz središnjice SDP-a u Sarajevu.

Ova stranka ima ambicije biti dijelom buduće vladajuće koalicije u BiH baš kao i Stranka demokratske akcije (SDA), koja je donošenje saborske deklaracije oštro osudila već u petak, a u SDP-u su koristili gotovo identičnu terminologiju i kvalificiranje politike koju Hrvatska vodi prema BiH.

Iz SDP-a su od Hrvatske zatražili da svoju politiku prema BiH vodi tako što će poštovati njen suverenitet i međunarodni subjektivitet uz podsjećanje kako je nemiješanje u unutarnja pitanja BiH obveza koju su susjedne zemlje preuzele potpisivanjem Daytonskog sporazuma

"Hrvatska mora prestati tretirati Bosnu i Hercegovinu kao teritorij na kojega kao susjedna država polaže neka prava", stajalište je SDP-a BiH.

Iz te su stranke također pozvali Predsjedništvo BiH i Vijeća ministara BiH da bez odgode reagiraju na Deklaraciju Hrvatskog sabora te da sve države koje su jamci Daytonskog sporazuma izvijeste o tome da je on ugrožen.

Najavili su i kako SDP nikada neće pristati na bilo kakve daljnje podjele i segregaciju unutar BiH dodajući kako je "žalosno i zabrinjavajuće da baš to od BiH traži susjedna Hrvatska koja je članica Europske unije" gdje nema mjesta ni za etničke segregacije, za zabrane kandidiranja na izborima zbog etničke pripadnosti niti za slavljenje osuđenih ratnih zločinaca.

"Krajnje je vrijeme da vlast Republike Hrvatske prestane biti talac nazadne politike HDZ BiH", poruka je SDP-a BiH vlastima Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:14