REAKCIJE IZ STRANAČKIH TABORA

SDP: 'Budimo realni, rezultat je 1-1'; HDZ: 'Ne znamo što se se dogodilo u Dubrovniku...'

Moji kolege nisu slušali naše savjete - rekla je razočarana Mirela Holy
 CROPIX

- Bolje se osjećamo nego nakon predsjedničkih izbora - bio je prvi komentar jednog visokopozicioniranog SDP-ovca sinoć dok je pratio rezultate izvanrednih lokalnih izbora. SDP nakon prvog kruga vodi u Gradu Korčuli gdje u drugi krug idu Franc Stenek ispred Kukuriku koalicije (SDP, HNS, HSU), te Andrija Fabris (HDZ, HSS, HSP AS) i postoji mogućnost da preotmu vlast dosadašnjem HDZ-ovom gradonačelniku. No, izgubili su Grad Rab i to u prvom krugu gdje je pobjedio Nikola Grgurić (HDZ, RPS, HSS, HSP AS) i s vlasti svrgnuo dosadašnju gradonačelnicu Rosandu Krstinić Guščić (SDP, HNS, PGS, HSU, Reformisti). Primorsko-goranska županija SDP-ova je utvrda i tamo se HDZ-u rušenje proračuna očito isplatilo, za razliku od ostalih sredina gdje je u većini vlast ostala ista ili su čak i “podebljali” rezultate iz 2013.

- Izbori su pokazali da se u pravilu ne isplati rušiti gradonačelnike na proračunu uz, naravno, određene situacije kada građani nisu bili zadovoljni, ali to je mali broj slučajeva. Odnosi su više-manje isti, a u najvećim sredinama su kandidati lijevog centra ili neovisni koje podržavamo ostvarili pobjede. Zadovoljni smo - rekao je jedan član predsjedništva SDP-a ne želeći komentirati gubitak vlasti u Gradu Rabu.

HDZ: Još nismo odustali od Dubrovnika

- Vrlo smo zadovoljni jer smo u većini mjesta ostvarili značajno bolje rezultate nego do sada, primjerice, u Rabu, Lumbardi, Novom Marofu i Rugvici, dok u nekim sredinama imamo solidne izglede i za drugi krug - komentirao je sinoć HDZ-ov Gordan Jandroković prve rezultate izvanrednih izbora koji su održani u devet gradova i osam općina. HDZ jučer nije uspio ostvariti uspjeh u gradu Omišu koji im je bio iznimno važan i u kojem su isprovocirali prijevremene izbore. Naime, HDZ je u prosincu sa svojih osam vijećnika i uz pomoć Filipa Jurjevića iz HDSSD-a srušio proračun te tako i gradonačelnika Ivana Kovačića. Nezavisni Ivan Kovačić jučer je ponovno uvjerljivo pobijedio osvojivši gotovo 60 posto glasova. A o slučaju Omiš, kazao je Jandroković, više će znati nakon što naprave analizu.

- Moramo održati konzultacije i vidjeti zašto je rezultat ispod očekivanog - kazao je Jandroković, koji smatra kako ih u Dubrovniku, u kojem je jučer uvjerljivu prednost ostvario HNS-ov Andro Vlahušić, očekuje otvorena borba u drugom krugu.

- Naš kandidat ima dobre izglede u drugom krugu, ali tu mi je najspornija SDP-ova podrška HNS-ovom kandidatu koji ima pravomoćnu presudu - ističe Jandroković.

Živi zid samo na Hvaru prešao izborni prag

Unatoč visokoj anketnoj popularnosti, stranka iznenađujuće uspješnog predsjedničkog kandidata Vilibora Sinčića nije potvrdila status političke prijetnje renomiranim strankama. Prema redovitim anketama raspoloženja birača, Živi zid se čak približio SDP-u, no to im nije pomoglo da osvoje značajniji broj glasova. Važnijim političkim igračem pokazale su se nezavisne liste okupljene oko neformalne koalicije Most.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 130215.Trg svetog Marka.Aktivisti Zivog zida predvodjeni Viliborom Sincicem prosvjedovali su ispred Sabora protiv eksploatacije nafte u Jadranu.Na fotografiji: Vilbor Sincic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Živi zid je svoje liste istaknuo u pet gradova: Hvaru, Rabu, Pagu, Zlataru i Dubrovniku. Samo u Hvaru su uspjeli preći izborni prag i tamo su osvojili jedno vijećničko mjesto.

- Na izbore je izašlo ispod 50% birača, naravno onih koji su glasali za sebe i svoja radna mjesta. Zbog ovakvog neizlaska na izbore danas slave HDZ i SDP. U Dubrovniku su najviše glasova dobila dva kandidata koji su čak i osuđeni za kriminal! Ovo je pokazatelj onoga što bi se moglo dogoditi i na parlamentarnim izborima u slučaju da građani u ovoj mjeri ne izađu na izbore! Tada će se ova agonija nastaviti za ostatak populacije koja nije uhljebljena... Ako želite promjene nužno je da izađete na izbore, to je jedino rješenje da se izvučemo iz ovog začaranog kruga! - objavljeno je sinoć na Facebook profilu Živog zida.

Holy: Moji kolege nisu slušali naše savjete

Mirela Holy, predsjednica OraH-a, komentirala je sinoć za Jutarnji list loše rezultate svojih stranačkih kolega u Dubrovniku i Pagu, gdje su ostali ispod izbornog praga sa 1,36, odnosno 2,84 posto osvojenih glasova za Gradska vijeća. Nekad treća stranka po popularnosti tako je ostala bez ijednog mjesta u vijećima gradova i općina.

- Oni su svi novi i neiskusni u politici, nisu ni slušali savjete vrha stranke i možda je ovo za njih bilo prestresno jer nisu nikada vodili kampanje i ostali su potpuno nevidljivi. Mi smo ih podržali, u petak i subotu smo održali presicu, davali smo im naputke, ali ne može nitko umjesto njih dobiti izbore - objasnila je predsjednica stranke.

Danijela Peracic / CROPIX
Pula, 210215.Danas je u organizaciji stranke Orah odrzan okrugli stol na temu pogonskog goriva treceg bloka termoelektrane Plomin, pod nazivom Plomin C, referendum da/ne.Na okruglom stolu sudjelovali su Tulio Demetlika, gradonacelnik Labina, saborska zastupnica Mirela Holy i nezavisni vijecnik labinskog gradskog vijeca Mladen Bastijanic.Na fotografiji: Mirela Holy.Foto: Danijela Peracic / CROPIX

Pitali smo je i hoće li ovi ljudi, odnosno kandidati na lokalnim izborima, snositi neke posljedice za ovako loš rezultat.

- Nećemo sigurno rezati glave, ali treba doći do promjena u načinu funkcioniranja stranke. Davor Škrlec koji je koordinator održat će sastanak s cijelom južnom regijom pa ćemo analizirati rezultate. U Dubrovniku je konkurencija bila jaka, tu je i neiskustvo kolega i njihova nevidljivost. Ne možete dobiti izbore, a da ništa ne odradite - zaključuje predsjednica OraH-a Mirela Holy.

Petrov: Sretan sam, iako su veliki igrali prljavo

Božo Petrov, metkovski gradonačelnik i čelnik Mosta koji je podržao nezavisne kandidate u Omišu, Hvaru i Dubrovniku zadovoljan je rezultatima izbora, posebice u Omišu gdje je Kovačić osvojio novi mandat u prvom krugu, ali ipak u Dubrovniku i Hvaru očekivao je bolje rezultate. Petrovu je ovo bila i dobra anketa za parlamentarne izbore jer su najavili zajednički nastup nekolicine nezavisnih lokalnih čelnika.

- Jako sam zadovoljan rezultatima u Omišu jer su građani prepoznali koja im opcija može donijeti dobro. To je ono što sam priželjkivao. Bilo je onih koji su sumnjali i govorili da će narod zaboraviti ono što je napravljeno u zadnje dvije godine, ali ipak nisu - rekao je Petrov.

Denis Jerkovic / Cropix
Metkovic, 250914.Gradonacelnik Metkovica dr. Bozo Petrov.Foto: Denis Jerkovic / Cropix

S rezultatima u Dubrovniku i Hvaru, jasno, nije zadovoljan i očekivali su više, ali to pripisuje stranačkoj mašineriji SDP-a i HDZ-a.

- Obje stranke pokrenule su svu svoju stranačku infrastrukturu koristeći i mehanizme koji nisu baš po preporukama Državnog izbornog povjerenstva pa su se tako i na sam izborni dan slali SMS-ovi - kaže Božo Petrov. Ne misli da je ovo bio pravi test pred parlamentarne izbore, te kaže da njihovo vrijeme tek stiže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:49