TROŠAK KAMPANJE

SDP će potrošiti 1,5 milijuna kuna, u HDZ-u još drže planove u tajnosti

Hrvatski birači ove će godine izabrati 12 umjesto 11 zastupnika na petogodišnji mandat u Europski parlament. Za dodatno mjesto možemo zahvaliti Brexitu
Davor Bernardić i Andrej Plenković
 CROPIX

Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja, a prvi korak učinit će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlukom o raspisivanju izbora. Iako će najvjerojatnije to učiniti sutra kad je zadnji zakonom predviđeni rok, jučer su nam iz Ureda predsjednice poručili kako je moguće da izbori budu raspisani danas.

U svakom slučaju, sigurno je da od trenutka raspisivanja počinje teći dvotjedni rok u kojem sve stranke, koalicije i nezavisne liste moraju Državnom izbornom povjerenstvu predati liste s imenima kandidata. DIP će potom u roku od 48 sati objaviti službene, pravovaljane kandidacijske liste nakon čega počinje i službena izborna kampanja.

Preferencijalni glas

Birači će, kao i na prošlim europskim izborima, osim stranci, koaliciji ili nezavisnoj listi svoj glas moći dati i jednom od kandidata s odabrane liste. Nižeplasirani kandidat s pojedine liste moći će “preskočiti” svoje bolje plasirane kolege samo ako ga preferencijskim glasom zaokruži najmanje deset posto od ukupnoga broja birača liste na kojoj se natječe.

Ima i novosti. Prva je da će hrvatski birači ove godine izabrati ukupno 12 zastupnika na petogodišnji mandat u Europski parlament, za razliku od prošlih izbora na kojima je za Hrvatsku bilo rezervirano 11 mjesta. Dodatno mjesto možemo zahvaliti Brexitu.

Druga je novost da će stranke ili koalicije u ovoj kampanji moći potrošiti najviše četiri milijuna kuna, dok je na prošlim europskim izborima limit iznosio 1,5 milijuna kuna. Naravno, ta odluka, koja je u Saboru prošla u noći s petka na subotu nakon maratonske rasprave i negodovanja opozicije, ide na ruku financijski najmoćnijim strankama. Na upit Jutarnjeg lista koliko novca planiraju potrošiti u kampanji, iz HDZ-a su jučer poručili kako je još prerano za odgovor na to pitanje.

HDZ još nije izišao ni s izbornim sloganima, a zasad kriju i imena na listi. Neslužbeno se doznaje da će na listi gotovo sigurno biti Karlo Ressler, koordinator izrade programa HDZ-a, saborski zastupnik Tomislav Sokol i europarlamentarka Dubravka Šuica.

Iz SDP-a, koji je već objavio listu svojih 12 kandidata i kandidatkinja, poručili su kako u kampanji planiraju potrošiti oko 1,5 milijuna kuna. Glavne slogane kojima će “loviti” birače nisu nam otkrili. Amsterdamska koalicija u kampanju ulazi sa sloganom “Lice napredne Hrvatske”, a jedna od liderica koalicije, šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, otkrila nam je i koliko novca planiraju potrošiti u eurokampanji.

Direktni kanali

- Budžet kampanje Amsterdamske koalicije planiran je u skladu sa zakonskim ograničenjima iz starog zakona i okvirno će iznositi 1,2 milijuna kuna. Najviše sredstava bit će utrošeno na direktne kanale komunikacije s građanima na terenu.

Što se tiče troškova, ponovila bih da smo kao Amsterdamska koalicija bili protiv novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, koji su vladajući donijeli samo nekoliko dana prije raspisivanja izbora, što predstavlja duboko nedemokratski čin i kojim dizanjem ograničenja na četiri milijuna kuna, u maniri Ive Sanadera, žele kupiti ove europske izbore - rekla je Mrak Taritaš.

Jozo Radoš, koji se ispred GLAS-a natječe na listi Amsterdamske koalicije, jučer nam je rekao da će u kampanju uložiti i vlastitih 10 do 20 tisuća eura.

Zlatko Hasanbegović, koji će uz Brunu Esih biti “spitzenkandidat” Neovisnih za Hrvatsku, rekao je kako će im kampanja biti skromna jer novca - nemaju.

Start će na izbore izaći samostalno s listom na kojoj će sigurno biti Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Nicole Kwiatkowski, Pero Mrnarević, Duje Prkut, Tomislav Žagar, Branka Lukačević Gregić i Lejla Šehić Relić.

- Mi smo mlada politička opcija i nemamo financijske kapacitete poput stranaka koje vladaju Hrvatskom posljednja tri desetljeća. Kampanja će u financijskom smislu biti skromna, a želja nam je obići cijelu Hrvatsku i razgovarati s građanima o stvarnim problemima i načinima njihova rješavanja. Usredotočit ćemo se, također, na kampanju na društvenim mrežama - poručili su iz Starta.

Jumbo plakati

Zastupnik Hrasta, Hrvoje Zekanović, kaže kako će koalicija Hrvatski suverenisti u kampanji potrošiti “nekoliko desetaka puta manje od HDZ-a”. Najjača imena bit će im, kaže, Ruža Tomašić, Ladislav Ilčić, Željko Sačić i on.

HNS-ovu listu nosit će međimurski župan Matija Posavec, a diljem Hrvatske već je osvanulo oko 200 jumbo-plakata s njegovim likom i porukama kao što je “Župan najuspješnije hrvatske županije. Potvrdio Financial Times. Dvaput”.

HDZ

- još nisu izašli s izbornim sloganima, a zasad kriju i imena na listi (neslužbeno: Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Dubravka Šuica). Budžet i delje nepoznat.

SDP

- već su objavili listu svojih 12 kandidata, u kampanji planiraju potrošiti oko 1,5 milijuna kuna.

GLAS

- Anka Mrak Taritaš, otkrila budžet kampanje Amsterdamske od1,2 milijuna kuna. Jozo Radoš, koji se natječe ispred GLAS-a u kampanju ulože vlastitih 10 do 20 tisuća eura.

Neovisni za Hrvatsku

- Zlatko Hasanbegović, koji će uz Brunu Esih biti “spitzenkandidat” Neovisnih za Hrvatsku, rekao je kako će im kampanja biti skromna jer novca - nemaju.

Start

- na izbore će izaći samostalno s listom na kojoj će sigurno biti Dalija Orešković, Bojan Glavašević, Nicole Kwiatkowski, Pero Mrnarević, Duje Prkut, Tomislav Žagar, Branka Lukačević Gregić i Lejla Šehić Relić. Kampanja će, poručuju, u financijskom smislu biti skromna.

Hrast

- Hrvoje Zekanović, kaže kako će koalicija Hrvatski suverenisti u kampanji potrošiti “nekoliko desetaka puta manje od HDZ-a”. Najjača imena bit će im, kaže, Ruža Tomašić, Ladislav Ilčić, Željko Sačić i on.

HNS

- listu će nositi će međimurski župan Matija Posavec, a diljem Hrvatske već je osvanulo oko 200 jumbo-plakata s njegovim likom i porukama kao što je “Župan najuspješnije hrvatske županije. Potvrdio Financial Times. Dvaput”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:10