PREPUCAVANJA U SDP-U

SDP DUBOKO PODIJELJEN Dio zastupnika napustio sabornicu kod glasanja za Milanovićevog zamjenika, Ostojić jedini glasao 'protiv'!'

Na fotografiji: Karolina Leaković
 Damir Krajac / CROPIX

NOVO 14:10 - Hrvatski sabor u petak je potvrdio da će Zorana Milanovića u SDP-ovim saborskim redovima mijenjati Alen Prelec, načelnik općine Brdovec, piše N1.

Sabor je tu odluku donio bez rasprave, sa 116 glasova 'za' i samo jednim protiv, glasom Ranka Ostojića.

Dok se glasovalo o Prelecu, dio SDP-ovaca napustio je vijećnicu, iskazujući time neslaganje s odlukom predsjednika stranke, Davora Bernardića, da baš Prelec bude zamjena Milanoviću.

------------------------------------

Prepucavanjima u SDP-u izazvanima odabirom Alena Preleca za zamjenu Zoranu Milanoviću ne prestaju.

Nakon preskočene Melite Mulić, u javnu polemiku nadovezala se druga preskočena Karolina Leaković koja vlastitoj stranci predbacuje i da nisu htjeli ratificirati Istanbulsku konvenciju. Na to je reagirala Maja Sporiš, također članica SDP-a.

"Ratifikacija Istanbulske konvencije i Konvencija u svojoj kasnijoj provedbi, multiresorna je stvar. Ona uključuje više resora: pravosuđa, policije, socijalne politike, te, naravno i financija. Stoga Milanka Opačić niti da je to htjela, a nije, nije mogla zabraniti njenu ratifikaciju. Ja, kao njena zamjenica još manje. Odgovor na to pitanje treba tražiti na drugom mjestu. Zato izjavu Karoline Leaković smatram neistinitom, ali i zlonamjernom", navela je Sporiš.

U pogledu kritika Leaković na izostavljanje žene u izboru zamjene Zorana Milanovića u Saboru, kazala je kako je ona u srpnju 2016. s liste za parlamentarne izbore izbrisana kao i još neke kolegice. "Mene je zamijenio kolega. Muškarac. Tada ni Karolina Leaković, koja je na toj listi bila, niti itko iz rukovodstva Foruma žena nije rekao ni riječ, unatoč tome što to sam u svojem mandatu zamjenice, kao i danas bila intenzivno uključena u njegov rad, kao i mnoge druge kolegice. Ja to nisam ni od koga ni tražila jer smatram da za listu nitko nije predodređen. Kroz protekla razdoblja, u raznim situacijama kandidiranja, slučajeva kao što je bio moj bilo je mnogo. I uvijek je prolazilo bez reakcije Foruma.

Forum žena mi je bitan. Vrlo bitan. Ali on nije jedna osoba. I nikad ne smije biti stavljen u funkciju jedne osobe, ma tko ona bila.", navela je Sporiš.

U SDP-u su uz izjavu Sporiš istaknuli da je SDP 8. ožujka u Saboru pokrenuo inicijativu za usvajanje Istanbulske konvencije, te da je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a tom prilikom istaknuo kako je riječ o konkretnom doprinosu u jačanju borbe protiv nasilja nad ženama. „Očekujemo da HDZ isto podrži inicijativu, jer je još u studenom prošle godine njihov predsjednik Plenković obećao ratificirati dokument. Vrijeme je za konkretne poteze, a ne deklarativnu podršku te ih pozivam da nam se priključe u ratifikaciji Konvencije“, rekao je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:35