KONTRA KOSOR

SDP i HNS zajednički žele srušiti Vladu

 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić najavio je danas da će podržati SDP-ovu inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koju je Zoran Milanović najavio pokrenuti u Saboru već ovaj tjedan.

- Mi ćemo, naravno, tražiti izglasavanje nepovjerenja. Druga je stvar hoće li taj prijedlog dobiti većinu jer vladajući imaju 83 glasa i Sanaderov glas tu neće ništa mijenjati. Mi, uostalom, ni ne želimo glasati sa Sanaderom, s njim ne želimo imati nikakvog posla - rekao je Čačić.

Zemlja u blamaži

Na pitanje znači li to da bi HNS podržao Vladu, u slučaju da Sanader iz saborskih klupa glasa za nepovjerenje Jadranki Kosor, Čačić je odgovorio: - Nećemo dati potporu Jadranki Kosor, ali sa Sanaderom sasvim sigurno nećemo glasati!

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako će SDP već u ponedjeljak i utorak skupiti potrebne potpise zastupnika, a na upit o tome hoće li u Saboru imati većinu da se taj prijedlog i izglasa, odgovorio je: - To je politička utakmica. Ova vlada dovela je zemlju u stanje blamaže koje mora prestati. Onaj tko joj želi dati daljnje povjerenje, neka joj dade, ali mi u svome radu nećemo posustati.

Zadaća premijera

Ipak, Radimir Čačić smatra da je realnije da će Vlada pasti na izglasavanju proračuna, nego na glasanju o nepovjerenju.

- Izglasavanje proračuna je točka na kojoj pada Vlada. Za proračun Vlada, po novom Ustavu, mora imati apsolutnu većinu - rekao je.

HNS je jučer obilježio 20. obljetnicu osnivanja. Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS-a, rekla je da prva zadaća budućeg premijera mora biti da pazi da nitko na visokim dužnostima ne krade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:38