NASLJEDNIK ZORANA MILANOVIĆA

SDP IMA NOVOG LIDERA Bernardić uvjerljivo pobijedio Ostojića, Milanović: Svi u stranci sada ga moraju podržati, Bauk: Sretno druže!

Zoran Milanović čestita Davoru Bernardiću, u pozadini nasmiješeni gubitnik Ranko Ostojić
 Goran Mehkek/Hanza Media

Prema prvim rezultatima izbora u SDP-u Davor Bernardić potvrdio je premoć iz prvoga kruga izbora i postao novi predsjednik SDP-a.

Na izbore je izašlo nešto manje SDP-ovaca nego u prvome krugu kada je glasalo njih 18.405. Nešto malo poslije 21 sat objavljeno je kako je Bernardić osvojio 64,54 posto glasova i tako pobijedio protukandidata u drugom krugu Ranka Ostojića, koji je odbio 35,46 posto glasova.

Zagreb, 261116. 
Iblerov trg.
SDP.
Objava prvih nesluzbenih izbornih rezultate za predsjednika SDP Hrvatske.
Na fotografiji: Davor Bernardic novi predsjednik SDP-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek/Hanza Media

Odmah nakon proglašenja prvih rezultata oglasio se i dosadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović: - Svi mi koji smo u stranci sada moramo dati potporu Davoru Bernardiću. Arsen Bauk na svojem je Facebook profilu čestitao novom šefu: - Članovi su rekli svoje, čestitke predsjedniku, sretno druže!

U kampanju za izbor predsjednika SDP-a krenulo je osam kandidata. No, Domagoj Hajduković ubrzo se povukao i podržao Bernardića, a u prvom krugu su pored Bernardića i Ostojića sudjelovali i Orsat Miljenić, Tonino Picula, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić. U prvom krugu Bernardić je dobio 45,8 posto glasova, Ostojić 23 posto, Miljenić 17 posto, Picula 11 posto, a preostali mali broj glasova podijelio se između žena kandidatkinja.

Zagreb, 261116. 
Iblerov trg.
SDP.
Objava prvih nesluzbenih izbornih rezultate za predsjednika SDP Hrvatske.
Na fotografiji: Davor Bernardic novi predsjednik SDP-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek/Hanza Media

Prije nekoliko dana, u drugom dijelu kampanje, zaoštrila se retorika između dvojice kandidata koji su ušli u finiš. Točnije, Ostojić je procijenio da je vrijeme za taktiku napada pa je krenuo s prozivkama Bernardića radi vođenja zagrebačke organizacije SDP-a i rezultata koje je ostvarivao na lokalnim izborima. Kulminacija je bila na izvanrednoj konferenciji za tisak kada je pozvao SDP-ovce da izađu na unutarstranačke izbore.

Bernardić mu je odgovorio da onaj tko gubi ima se pravo ljutiti, ali da on to ne zamjera. Kritika Bernardiću i pokušaj mobilizacije članstava očigledno mu nije uspio jer je izlaznost još manja nego u prvome krugu, a po broju glasova koje je dobio čini se da su za Ostojića uglavnom glasali oni SDP-ovci koji su mu povjerenje dali i u prvome krugu, odnosno da nije privukao glasove članstva koje je u prvom krugu izbora povjerenje dalo Miljeniću i Piculi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:39