POSTIZBORNA TRGOVINA

SDP: Imamo Bandića i tehničku podršku Glavaša; HDZ: I mi računamo na Bandića...

Prema tvrdnjama SDP-a sada im za formiranje vlade nedostaju četiri mandata Mosta, koje žele pridobiti
 Ronald Goršić / CROPIX

SDP sve je bliže sastavljanju Vlade, kako nas neslužbeno uvjeravaju bliski suradnici premijera Zorana Milanovića.

Dok je jučer na Plitvicama trajala klauzura Mosta, Milanović je uz već spominjane partnere za novi mandat, na svoju stranu, tvrde u SDP-u, uspio pridobiti i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a i HDSSB će, kažu nam, podržati njegovu Vladu.

Tehnička potpora

Jedan premijerov suradnik rekao nam je jučer kako će koalicija Hrvatska raste dobiti i dva potpisa kandidata Bandićeve stranke rada i solidarnosti, a da HDSSB neće formalno dati svoj potpis, ali će tehnički poduprijeti lijevo-liberalnu Vladu u Saboru jer im suradnja s Karamarkovim HDZ-om nikako nije prihvatljiva.

To bi, doznajemo, zadovoljilo i ostale koalicijske partnere, poput SDSS-a i Milorada Pupovca, te Vesne Pusić i HNS-a koji su izričito odbijali svaku mogućnost koaliranja s Glavaševim HDSSB-om. Izvori bliski zagrebačkom gradonačelniku kažu nam da je točno da je Bandić imao razgovore, ali s jednom i drugom stranom, te da se obećao i Milanoviću i Karamarku. Bandić će, kaže nam njegov bliski suradnik, čekati do zadnjeg trena i prikloniti se onoj opciji koja bude bliža sastavljanju Vlade.

Navodno Bandić razgovora s Josipom Lekom iz SDP-a, a u HDZ-u je za njega zadužen Milijan Brkić. Ako se i dogodi, kažu izvori iz Bandićevog stožera, da on da potpise, primjerice, Milanoviću, a ovaj ipak ne uspije sastaviti Vladu, već se dogodi da to ipak bude u prilici Karamarko, Bandić će lako prebaciti svoje potpise drugoj strani s parolom: “Nije bitno koja je strana dobila vlast, idemo delati”.

Ako je točno ovo što u SDP-u tvrde, to bi značilo da Milanović kreće u osvajanje vlasti s čak 70 sigurnih potpisa, odnosno 72 ruke podrške u Saboru, što znači da mu do većine nedostaju četiri mandata Mosta. Potpise će, dakle, dobiti od 56 koalicijskih partnera, tri IDS-ova zastupnika, osam manjinskih, jednog Čačićevog, dva Bandićeva, a za njegovu Vladu dvije ruke tehničke podrške dobit će u Saboru i od HDSSB-a.

Privući što više

S tim kapitalom, vjeruju u SDP-u, lakše će privući i Most. Taktika je takva da Milanović želi, ako već ne može dobiti cijeli Most, sa 72 ruke u Saboru što više ljudi koji su spremni sudjelovati u vlasti privući na svoju stranu. Iz vrha HDSSB-a neslužbeno kažu kako nisu nikome ništa decidirano obećali, ali da im nije neprihvatljiva opcija da tehnički podrže onu opciju koja bude bliža sastavljanju Vlade.

Dragan Vulin kaže da je stav najviših stranačkih tijela da su spremni biti u oporbi, te da nemaju nikakav dogovor s jednom od ove dvije koalicije.

- Mi smo spremni razgovarati nakon što bilo koja od opcija sastavi parlamentarnu većinu i to isključivo o projektima koji su od interesa za Slavoniju - poručuje Vulin.

I HDZ se nada da će pridobiti Bandića

U HDZ-u, pak, vjeruju da njihova Domoljubna koalicija ima više šansi da sastavi Vladu. Za početak, ističu da imaju više mandata od SDP-ove koalicije. - Mi imamo 59 mandata, a oni 56. Ostali koje SDP-ova koalicija spominje da su ih pridobili još im te potpise službeno nisu dali - kaže naš sugovornik. Dodaje da se, prije svega, nada da će Domoljubna koalicija Most pridobiti u cijelosti. No, dođe li do raskola u Mostu i HDZ-ovoj koaliciji bude falilo potpisa, doznajemo da računaju na troje manjinaca - Šandora Juhasa, Veljka Kajtazija i Erminu Lekaj Prljaskaj. Nadaju se i Milanu Bandiću. Iako bi, prema nekim informacijama, Bandić podržao koaliciju Hrvatska raste, navodno je imao i kontakte s Domoljubnom koalicijom te se, kaže naš izvor, obećao i jednima i drugima. Bandić poručio je ovih dana da njegova dva mandata neće biti bačena u praznu kantu.

Rozita Vuković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:43