NOVI UNUTARNJI RAT

SDP miče gradonačelnika Umaga jer je ušao u koaliciju s HDZ-om?

 
Vili Bassanesse (u krugu) i Davor Bernardić (desno)
 CROPIX

Unutarnji ratovi - što otvoreni, što prikriveni - koji potresaju Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, poprimaju oblik burleske. Posljednji čin u ovoj priči odigrao se u nedjelju, kada je na sjednici Glavnog odbora otvoreno pitanje odgovornosti Vilija Bassanesea, gradonačelnika Umaga, jer je ušao u koaliciju s HDZ-om.

Drugim riječima, zbog internih obračuna, SDP je spreman žrtvovati svog člana i jedinog gradonačelnika u Istri koji nije član IDS-a.

Kao što je poznato, Glavni odbor je odlučio raspustiti organizacije stranke u Karlovcu i Novom Zagrebu Zapad, što je napravljeno na prijedlog nadležnih županijskih organizacija, a najvažnije stranačko tijelo je samo zaključilo priču.

U Karlovcu se tamošnji SDP potpuno raspao, a u Novom Zagrebu su odlučili koalirati s Milanom Bandićem, i na Iblerovom trgu nisu željeli poslušati Gordana Marasa, koji je predložio smjenu šefa ogranka, nego su ukinuli jednu od najvećih organizacija.

Neprincipijelni

A onda je Mirando Mrsić, žestoki kritičar vodstva stranke, otvorio pitanje zašto se ukida ogranak koji koalira s Bandićem, a na miru pušta Bassanese, iako je ušao u koaliciju s HDZ-om. Mrsić je, zapravo, želio pokazati kako je Davor Bernardić neprincipijelan, a ispalo je da u vrhu SDP-a dijele njegovo mišljenje. Nije bilo rasprave, međutim, nekoliko članova SDP-a nam je potvrdilo da je Bassaneseov položaj postao klimav. Jedino je pitanje kako ga smijeniti jer to treba inicirati SDP Istarske županije na čijem čelu se nalazi upravo umaški gradonačelnik.

Vili Bassanese je u svibnju treći put zaredom pobijedio na izborima za gradonačelnika Umaga, jednog od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Zbog toga je glavna meta IDS-a, koji ga godinama optužuje za nepotizam, ali bezuspješno.

Prije dvije godine u istarskom SDP-u je trajao pravi rat u kojem su na jednoj strani bili Maja Šarić, tadašnja predsjednica županijske organizacije, čiji je zaštitnik bio Zlatko Komadina, a na drugoj Danijel Ferić, Vili Bassanese i Peđa Grbin, sve saveznici Zorana Milanovića. U međuvremenu, Bassanese je postao predsjednik istarskog SDP-a, ali ostao je bez saveznika u Zagrebu, jer sada strankom upravlja Bernardić, a ne Milanović.

Jedini u zemlji

A novo vodstvo SDP-a se želi riješiti ekipe bliske bivšem šefu stranke, makar bi to u ovom slučaju značilo gubitak vlasti u Umagu. Kao povod koristi se to što SDP i HDZ koaliraju u Umagu, i to je jedini grad u zemlji u kojem su ove dvije stranke u formalnom savezu. To se ne bi dogodilo da iz IDS-a nisu odbili koaliciju sa SDP-om, a tek tada je Bassanese odlučio koalirati s HDZ-om.

U vodstvu SDP-a nisu željeli komentirati koaliciju SDP-HDZ u Umagu, međutim, indikativno je da su u nedjelju, Erik Fabijanić i Zlatko Komadina izjavili tek kako Umag nije mogao biti tema jer je Bassanese ujedno i predsjednik županijske organizacije.

Podmeću mi, savez s HDZ-om pomaže

Vili Bassanese u izjavi za Jutarnji list odbacio je anonimne optužbe na svoj račun. A za suradnju s HDZ-om će kazati kako je posljedica loših zakona koji predviđaju nove izbore ako se ne formira Gradsko vijeće, a to su pokušali izbjeći u Umagu.

“Nitko iz vodstva SDP-a nije mi ništa rekao ili zamjerio, ali neki pokušavaju slati poruke preko medija. Stvar je u tome da treba razlikovati prilike na nacionalnoj i lokalnoj razini. SDP i HDZ ne mogu koalirati na razini države jer su različiti, međutim, u Istri je drukčija situacija i ako našom suradnjom možemo pomoći svakodnevici ljudi koji ovdje žive, zašto ne bismo surađivali?

U Fažani IDS-ovci koaliraju s HDZ-om, kao i nekim istarskim općinama, ali o tome nitko ne piše. Ili ako hoćete, zar u Gradskom vijeću Osijeka, SDP i HDZ također nisu na istoj strani?”, pojasnio je Bassanese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:10